videomarketing, videoadvertenties

Hoe je de voordelen van videomarketing ervaart, ook zonder een groot productiebudget!

Korte video’s, grote impact

Klanten zijn beter geïnformeerd dan ooit. Met een grotere toegang tot informatie en een afnemende aandachtsspanne is concurreren om die aandacht geen gemakkelijke taak. Videoadvertenties zijn beknopt, herkenbaar en hebben een verhaal te vertellen. De gemiddelde gebruiker onthoudt 95% van een boodschap wanneer die wordt bekeken, vergeleken met 10% wanneer die wordt gelezen blijkt uit het marketingrapport van Insivia. Dat betekent dat prospects meer kans hebben om je boodschap te onthouden via een videoadvertentie dan via een advertentie die enkel uit tekst en/of een afbeelding bestaat.

91% van de consumenten gaf in 2023 aan meer video’s van merken te willen zien – Insivia

Volgens Aberdeen Group groeit de omzet van merken die videomarketing gebruiken 49 procent sneller dan bedrijven die hier niet op inzetten. Toch aarzelen vele bedrijven om de stap te zetten naar videomarketing. Het maken van een video neemt veel tijd in beslag en bovendien een onnodige grote kost is, is een gevaarlijke mythe die kleine bedrijven in de weg staat richting marketingsucces. Met unieke en creatieve oplossingen kun je grote productiekosten omzeilen. We gaan hier dieper in op de manieren hoe je als bedrijf of organisatie op een budgetvriendelijke manier de voordelen uit videomarketing kunt halen.

Videoadvertenties maken “on a budget”

Het creëren van videoadvertenties wordt op korte termijn soms gezien als aanzienlijke kosten zonder garanties, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven. Vooral de tijd, de kost, de onvoorspelbare return on investment en gebrek aan kennis van hoe eraan te beginnen zijn de voornaamste struikelblokken van bedrijven, organisaties of marketeers om met videomarketing aan de slag te gaan. Het is echter absoluut geen must om een regisseur en dure apparatuur in te huren.

Coolblue als creatieve case study

Kijk bijvoorbeeld naar de creatieve videoadvertenties van Coolblue. Zij vertonen telkens snel na elkaar statische afbeeldingen, die bijna stockfoto’s lijken tijdens een voice over. Die beelden zijn vaak de letterlijke betekenis van het woord dat op dat moment hoorbaar is. Ze konden ook een groot mediabudget hebben vrijgemaakt voor een dure promotievideo, maar op deze originele manier vangen ze zelfs nog meer de aandacht van de doelgroep. 

Video advertenties zonder te filmen?

Een andere manier om productiekosten te vermijden zijn animaties. Je maakt dan simpelweg je klassieke beeldadvertentie en voegt bewegende elementen toe. Dat kan gaan van tekst die verplaatst wordt van de ene naar de andere kant of afbeeldingen die wisselen. Op die manier hoef je niets te filmen en krijg je toch de voordelen van adverteren met video.

Doorheen de volledige customer journey

Videoadvertenties verbeteren de betrokkenheid van het publiek, vergroten de merkbekendheid en dragen bij tot het genereren van potentiële klanten. Zo geeft 85% van de millennials aan dat ze een aankoop hebben gedaan na het bekijken van een marketing video. Met een doordachte inzet van videocampagnes creëer je niet alleen een directe meerwaarde voor je bedrijf en doelgroep, maar ook op de lange termijn.

Een positieve ervaring van een gebruiker met een videoadvertentie:
verhoogt de aankoopintentie met 97%
verhoogt de merkassociatie met 139%

Zeker als je bij het produceren van videoadvertenties de tijdloosheid van je video in het achterhoofd houdt. Zo blijft bijvoorbeeld een product demo relevant in de toekomst, waardoor je op dezelfde marketing content steeds opnieuw kunt terugvallen. Bovendien kun je ze gedurende het hele klanttraject inzetten.

Wanneer de klant je bedrijf of organisatie nog niet kent

In het begin van het klanttraject dient videomarketing als een manier om bewustzijn te creëren. Dat kan aan de hand van boeiende, visuele verhalen die de missie van je merk delen en je merkwaarde communiceren.

Zo creëerden we in 2023 een bewustzijnscampagne voor Dierenwelzijn. De scène is die van een kerstfeest waarin sterk overdreven is in het geven van cadeaus. Een konijn, een lama en een slang verschijnen uit de pakjes en de gezichten van de gasten worden moedeloos. De boodschap van de campagne draagt bij tot de missie van Dierenwelzijn om verantwoord met dieren om te gaan. Die campagne heeft een humoristische ondertoon die de ernst van de boodschap net onderstreept.

 

Andere typen content die de bewustwording kunnen bevorderen zijn:

  • Bedrijfsintroductievideo’s: Een video waarin je je bedrijf voorstelt is ideaal om een eerste indruk te maken. Vertel het verhaal achter je bedrijf of organisatie, benadruk de missie en waarden, en laat de doelgroep kennismaken met de kern van je bedrijf of organisatie. Het voordeel aan deze soort video is dat die jaren inzetbaar kan zijn.
  • Inspirerende werknemers: Geef een menselijk tintje aan je bedrijf door de mensen erachter te tonen. Interviews, Q&A’s of voorstellingen van eigenaren, werknemers of tevreden klanten kunnen een diepe verbinding met je doelgroep creëren.
  • Behind the scenes: Laat je bedrijf vanuit een ander perspectief zien met behind-the-scenes video’s. Dit geeft een authentieke inkijk en kan het vertrouwen van klanten vergroten.

De fase waarin de klant geïnteresseerd is in een bepaald product of bepaalde dienst 

In deze fase weet de doelgroep van je product of dienst af. Dit is hét moment om hem verder warm te maken. Hier zet je best kerndetails over je producten in de kijker, zoals de maat, kleur en specificaties. Een goede manier kan een case study video zijn. In zo een videoformat laat je successen zien en toon je hoe je producten of diensten specifieke problemen hebben opgelost en klantentevredenheid hebben vergroot.

Wanneer de klant onderzoekt, naar een oplossing zoekt en alternatieven evalueert 

Overtuig de doelgroep in deze fase ervan dat jouw oplossing de juiste voor hem is aan de hand van how-to video’s, explainer video’s, productdemo’s en try-out video’s. Voor producten die een visuele uitleg vereisen, is dit de kans om jouw product of dienst op een praktische manier te presenteren. Geef stapsgewijs instructies in een realistisch scenario en demonstreer de werking stap voor stap en uit verschillende point of views. Laat de kenmerken, functies en voordelen van je product in actie zien.

Na de aankoopfase

Elke goede marketeer weet dat na de aankoop of gebruikmaking van de dienst het marketingverhaal nog niet is afgelopen. In deze fase kun je je aan de hand van aantrekkelijke en handige video’s onderscheiden van anderen. Bied handleidingen of tutorials aan voor klanten die het product hebben aangekocht of toon de verschillende mogelijkheden van toepassingen met het product. Of gebruik promotionele video’s om tijdelijke aanbiedingen, kortingen, nieuwe productlanceringen of andere updates te promoten. Daarmee creëer je een gevoel van urgentie en opwinding. Heeft je bedrijf of organisatie deelgenomen aan evenementen of er onlangs één georganiseerd? Documenteer ze om de sfeer vast te leggen en de doelgroep te laten zien wat ze hebben gemist of kunnen verwachten.

Clickable

Na 6 maanden wereldwijd meer dan 3 miljard advertentievertoningen te hebben geanalyseerd, kwam MediaMind tot een opmerkelijke bevinding: potentiële klanten zijn bijna 30 keer meer geneigd om op online videoadvertenties te klikken dan op standaardbanners. Die trend wordt versterkt door de groei van mobiel gebruik, wat heeft geleid tot een sterke toename van consumptie van videocontent op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets, maar ook laptops. Videoadvertenties passen namelijk goed bij het gedrag van mobiele gebruikers. Daarop is de gemiddelde CTR van videoadvertenties in mobiele apps 7,5 keer hoger dan die van displayadvertenties blijkt uit een onderzoek van Smaato.

Op verschillende platformen opvallen

Veel gebruikers verkiezen het bekijken van een video van 30 seconden boven het lezen van een stuk tekst. De grote namen van sociale media platforms zoals Meta spelen daarop in en geven voorkeur aan video’s boven andere soorten inhoud. Als je dus succesvol wilt adverteren op Facebook of Instagram mag je deze recente updates om richting video-first te gaan niet negeren. Recente cijfers geven ook aan dat video advertenties op LinkedIn gemiddeld drie keer zoveel engagement verdienen als tekstberichten. Ook maken meer dan 85% procent van de volwassenen in de Benelux en de rest van West-Europa gebruik van YouTube. Dankzij de verschillende opties tot adverteren, verzeker je een blijvende impact op de doelgroep.

Gelukkig zijn er een aantal tips die ervoor zorgen dat jouw video opvalt in het oneindige scrollen van je doelgroep:

  • Maak video’s die ook te bekijken zonder geluid en voorzie ondertiteling: Tot 85 procent van de video’s op sociale media worden zonder geluid afgespeeld. Bereid je daarop voor door beschrijvende beelden, ondertiteling en expressieve lichaamstaal toe te voegen.
  • Houd de video kort en boeiend: 15-30 seconden is de beste tijdsduur voor een videoadvertentie. De belangrijkste seconden zijn de eerste twee om de aandacht te grijpen.
  • Maak de video niet te statisch: Verwissel regelmatig van shot, perspectief en achtergrond en integreer stukjes waar je een voice-over gebruikt over b-roll.
  • Sluit af met een oproep tot actie en verzorg je landingspagina: Om je merkverhaal voort te zetten en een klik op een advertentie om te zetten in een conversie, verbind je best al je videoadvertenties met relevante, gepersonaliseerde landingspagina’s.

Wil je na het lezen van dit blogbericht meer weten over hoe videomarketing jou en je bedrijf kan helpen? Neem dan gerust contact op met ons. Wij luisteren graag naar je ideeën en doelen, en geven je uitleg op maat.

Voor meer relevante content over marketing voor jouw bedrijf, volg je ons best op sociale media om een melding te krijgen wanneer we weer een artikel plaatsen!

Meer blogs

Matomo versus Google Analytics

Matomo versus Google Analytics

Matomo en Google Analytics met elkaar vergeleken: ontdek de verschillen in functies, installatie, gebruiksgemak, tracking en kosten. En kies de beste tool voor jouw behoeften!

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be