Matomo versus Google Analytics

Matomo versus Google Analytics

Binnen digital marketing is data de sleutel tot succes. We analyseren websitebezoeken, gebruikersgedrag en conversies om onze strategieën te optimaliseren en onze doelstellingen te behalen.

Twee populaire tools voor data-analyse zijn Matomo en Google Analytics. Beide bieden krachtige functies om jouw websiteverkeer te begrijpen, maar er zijn belangrijke verschillen die je moet overwegen.

In dit blogartikel zoomen we in op de functies van Matomo en Google Analytics. We vergelijken de twee en helpen je zo de tool te kiezen die het beste past bij jouw behoeften.

Wat is Matomo?

Matomo is een webanalyticsplatform dat voorheen bekend stond als Piwik Analytics. Piwik begon in 2007 maar werd in 2018 omgedoopt tot Matomo. 

Een van de redenen voor Matomo’s populariteit is dat het een open-source analyticsplatform is. Dat betekent dat het wordt onderhouden en bijgewerkt door de gebruikersgemeenschap. Dit zorgt ervoor dat Matomo altijd aan de top van de industrie staat.

Meer dan een miljoen websites maken momenteel gebruik van Matomo’s diensten in meer dan 190 landen. Je kan platform gebruiken om informatie over websitebezoekers en inzichten in je verschillende marketingcampagnes te verkrijgen.

Matomo maakt het bovendien gemakkelijker om de klantervaring te optimaliseren en de effectiviteit van je content te meten.

Voordelen van Matomo

Matomo is een platform met vele indrukwekkende voordelen. Daarom is het zo populair geworden sinds de rebranding een paar jaar geleden.

Dit privésysteem draagt volledige controle van de gegevens aan zijn gebruikers over in plaats van een third party platform. Het heeft zowel een gratis on-premise optie als een betaald cloudabonnement om uit te kiezen. On-premise betekent dat je het programma op je eigen servers runt i.p.v op de Matomo cloud. Vanwege de open-source aard van Matomo, kun je het helemaal aanpassen naar je eigen noden en wensen.

Als de site die je analyseert klein is, heeft Matomo enkele unieke voordelen. Elke blog met minder dan 10.000 maandelijkse bezoeken verbruikt slechts een kleine hoeveelheid serververbruik. Deze serveruitgaven zijn daarnaast goedkoper door de onbeperkte opslag die je krijgt bij je Matomo abonnement.

Opvallende features van Matomo

Matomo biedt een gedetailleerde rapportage over websitebezoekers aan. Zo kun je zien hoeveel mensen er naar je site komen, vanwaar ze komen en hoe ze je gevonden hebben. Ook toont Matomo door welke zoekmachine de gebruikers zijn gekomen en welke zoekwoorden ze gebruikt hebben. Matomo toont zelfs de taal die door de gebruiker wordt gesproken om je een beter inzicht te geven in hoe mensen je content consumeren.

Bij het bekijken van hoe mensen je site gebruiken, blinkt Matomo uit met een aantal solide features. Om te beginnen geeft het informatie over de pagina’s die elke individuele gebruiker heeft bezocht. Dit kan je helpen bepalen waar het meeste verkeer naar toe gaat en welke pagina’s een flop zijn bij je doelgroep.

Matomo blinkt uit met een aantal features over hoe mensen je site gebruiken. Het geeft informatie over de pagina’s die elke individuele gebruiker heeft bezocht. Dit kan je inzichten bieden om te bepalen waar het meeste verkeer naar toe gaat en welke pagina’s zorgen voor de hoogste bounce rate. Je kan ook alle links waarop ze hebben geklikt en bestanden die ze mogelijk hebben gedownload tracken.

Een andere feature die Matomo interessant maakt is hun Heatmap feature beschikbaar met het premium abonnement. Deze heat laat zien waar gebruikers het meest klikken op je pagina. Het visualiseert hoe effectief de lay-out van je site is en kan gevallen van “rage clicking” opsporen. Bij “rage clicking” kan je identificeren waar je site te traag gaat of waar een functie niet werkt.

Ook zit bij de betaalde dienst het opnemen van sessies inbegrepen. Je kunt deze feature gebruiken om een replay te bekijken van hoe mensen omgaan met je pagina’s. Je kunt zelfs IP adressen van gebruikers bijhouden voor beter demografisch onderzoek.

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis dienst voor het analyseren van websites die wordt beheerd door Google. Google Analytics bestaat sinds 2005 toen Google Urchin Software Corporation kocht en zijn analytische tool overnam.

Google Analytics wordt wereldwijd gebruikt door meer dan 50 miljoen websites die het voor gedetailleerd analytisch onderzoek gebruiken. Het wordt veel meer gebruikt dan Matomo, Google Analytics is de populairste tool ter wereld.

Google Analytics kan gebruikt worden om gesegmenteerde gegevens over de gebruikers van een website te krijgen. Ook biedt het gedetailleerde rapporten over het gedrag van gebruikers aan.

Voordelen van Google Analytics

Google Analytics heeft veel handige functies die al jarenlang eigenaren van websites tevreden stellen.

Met Google Analytics kan je de informatie tracken van gebruikers die je website bezoeken, inclusief hun surfgedrag, geografische locatie, zoekoorsprong en meer.

Deze gratis dienst heeft een gebruiksvriendelijke interface die gemakkelijk en snel op te pikken is. Wat Google Analytics zo handig maakt is de integratiemogelijkheid met veel andere tools die worden gebruikt voor marketingdoeleinden. Dit wordt mogelijk gemaakt door gespecialiseerde API’s.

Een van de belangrijkste voordelen van deze dienst is dat hij zo veel functies heeft en een zeer breed aanbod aan data biedt.

Opvallende features van Google Analytics

Een van de beste functies van Google Analytics is de real-time rapportage. Hiermee kun je van minuut tot minuut inzicht krijgen in het gedrag van gebruikers.

Het geeft je een inzicht in het bouncepercentage, waardoor je meteen ziet hoeveel mensen van je site wegklikken. Door dit te onderzoeken kan je de pijnpunten van je website, die potentiële klanten zouden kunnen afschrikken, identificeren en verbeteren.

Je Google Analytics view kan worden gepersonaliseerd met behulp van filters, die deel uitmaken van de aanpasbare dashboards. De functie voor het instellen van doelen van de dienst is ook handig bij het opzetten van nieuwe campagnes om websiteverkeer te stimuleren. Je kan de analyses die je via Google Analytics verzamelt, meten aan de hand van deze benchmarks om je succes of mislukking te bepalen.

Ook is er e-commerce tracking beschikbaar. Hierdoor kunnen online webshops het gedrag van hun klanten beter analyseren en begrijpen. het e-commerce gedeelte van je website kan veel inzichten bieden over verlaten winkelwagentjes en de efficiëntie van je afrekenproces.

Je kunt Google Analytics ook gebruiken voor het tracken van je eigen metrics, waardoor je het platform helemaal naar jouw wensen kan vormen.

Head-to-head Matomo versus Google Analytics

Installatieproces

Bij Matomo zijn er twee verschillende versies beschikbaar, Matomo Cloud en Matomo On-Premise. Matomo Cloud wordt gehost in de cloud van Matomo en is onderdeel van het premium abonnement. Matomo On-Premise wordt gehost op de servers van de gebruiker, is open-source en gratis te gebruiken.

Als je Matomo gebruikt, is het eerste wat je moet doen een account aanmaken. Om dit te doen, moet je je e-mailadres, website URL en analytics subdomein opgeven. Je ontvangt dan een bevestigingsmail met al je inloggegevens en een Matomo subdomein. Neem de trackingcode van Matomo en pas deze toe op je WordPress header.

Matomo On-Premise moet geïnstalleerd worden. Dat betekent dat je de Matomo software op je servers moet hosten. Je moet dan ook een goede ontwikkelaar bij de hand hebben voor de installatie. Zodra je klaar bent, ontvang je de trackingcode die je in je WordPress header wilt invoegen.

De installatie van Google Analytics is zeer simpel en gebruiksvriendelijk. Wanneer je Google Analytics installeert, moet je eerst een gratis Google Analytics account maken. Dit vereist ook dat je een Google account hebt dat ook gratis is.

Zodra je je hebt aangemeld, geeft het systeem je een JavaScript trackingcode. Je moet die code dan toevoegen aan je websiteheader. Natuurlijk zijn er ook plugins beschikbaar waarvoor geen codering nodig is.

Gegevensverzameling

Matomo biedt volledige eigendom van gegevens met vergelijkbare gegevensverzameling op basis van gebeurtenissen, waardoor het een privacygericht alternatief is voor Google Analytics.

GA4, de nieuwe versie van Google Analytics, richt zich op event-gebaseerde dataverzameling op gebruikersniveau met veel flexibiliteit. Geavanceerde functies volgen uitgebreid de activiteiten van gebruikers. De methode voor het verzamelen van gegevens, met name het bijhouden van gebeurtenissen, kan voor beginners echter lastig te begrijpen en te implementeren zijn.

User interface

Matomo is een complexe analysetool. Het biedt talloze aangepaste dashboards en segmentatieopties. Dit kan overweldigend zijn voor nieuwe gebruikers. 

Ook GA4 is een complexe analysetool met een complexe interface. Het kan overweldigend zijn, zelfs voor gebruikers van eerdere versies.

Gebruiksgemak

Het Matomo dashboard is makkelijk te begrijpen. Het toont je bezoeken in real-time, bevat een zijbalk menu voor extra gebruiksvriendelijkheid, en heeft zelfs een bezoekerskaart.

Als je Google Analytics vergelijkt met Matomo, zie je dat Google veel eenvoudiger te gebruiken is. Matomo On-Premise vraagt om geavanceerde codeer skills voor het lange installatieproces. Hoewel Matomo Cloud makkelijker te installeren is, moet je daar wel voor betalen. Google Analytics is daarentegen gratis. Google heeft een zeer gebruiksvriendelijke statische loginpagina, maar bij Matomo moet je elke keer je Matomo subdomein invoeren om in je account te komen.

Google Analytics verdeelt je rapporten in 5 gebieden, dit maakt het makkelijk informatie en data te zoeken. Dit zijn de 5 verschillende gebieden:

  • Real-time
  • Audience
  • Acquisition
  • Behavior
  • Conversions

Tracking mogelijkheden

Beide diensten bieden basis tracking, zoals het bijhouden van locaties, apparaten, landingspagina’s, real-time gebruikers en meer. Bij Matomo Cloud is de tracking echter beperkt op basis van je abonnement, terwijl bij Matomo On-Premise veel van deze functies onbeperkt zijn.

Google Analytics biedt onbeperkte gebruikers, segmenten, doelen en aangepaste dimensies, allemaal gratis. Daarnaast integreert het naadloos met Google-tools en -platforms zoals Google Ads. Dit betekent dat je je site kunt optimaliseren voor de Core Web Vitals van Google en kunt zien hoe gebruikers omgaan met je advertenties.

Matomo maakt het mogelijk om formulieren automatisch te tracken, terwijl je bij Google Analytics elk evenement afzonderlijk moet instellen.

Kostenverhaal

Matomo On-Premise is altijd een gratis dienst ongeacht het verkeer van je site. Het vereist wel veel werk en een goede ontwikkelaar om het deftig te installeren op je eigen servers, wat al wat kosten met zich meebrengt. Je kan dus niet 100% zeggen dat Matomo On-Premise een gratis dienst is.

Een aantal features zijn inbegrepen in Matomo Cloud die kunnen worden toegepast op Matomo On-Premise tegen een extra vergoeding. Dit zijn onder andere:

  • Activiteitenlogboeken 
  • WooCommerce Analytics 
  • Funnels 
  • Heatmaps en sessie-opnames 
  • SEO web vitals en nog veel meer

Matomo Cloud is een premium betaalde dienst die varieert in kosten afhankelijk van je maandelijkse verkeer. Het laagste niveau is voor sites met maximaal 50.000 maandelijkse hits, wat neerkomt op 23 euro per maand voor het abonnement. Dit loopt op tot de duurste formule voor 100 miljoen hits per maand. Dit zou je bedrijf 16.900 euro kosten per maand, wat een behoorlijk bedrag is.

De prijs voor het premium abonnement is zeer uiteenlopend bij Matomo. Hoewel het systeem veel geavanceerde features heeft en zeer betaalbaar kan zijn voor kleinere websites, zullen de kosten zeer hoog liggen naarmate je aantal groeit. Je moet het je als bedrijf kunnen veroorloven om je Matomo abonnement te betalen naarmate het bedrijf groter wordt.

Google Analytics is volledig gratis te gebruiken. Het is zeer kosteneffectief en efficiënt als je je herinnert dat je onbeperkte gebruikers, doelen, segmenten en dimensies hebt. je krijgt zeer veel ter beschikking voor niets te betalen.

Dus hoewel de strijd om kosteneffectiviteit een solide overwinning is voor de gratis Google Analytics, is het natuurlijk wel belangrijk om ook naar de betalende abonnementen van Matomo te kijken.

Gelijkenissen en verschillen

Feature
Matomo
Google Analytics

Kosten

Open source (gratis)

Freemium (basisversie gratis, betaalde versies beschikbaar)

Privacy

Volledige controle over je data

Google verzamelt en gebruikt je data

Data-eigendom

Jij bent de eigenaar van je data

Google is de eigenaar van je data

Conformance met AVG/GDPR

Eenvoudig te configureren om te voldoen

Vereist extra stappen om te voldoen

Functies

Basisanalyse, geavanceerde segmentatie, heatmaps, videotracking

Uitgebreide analyse, funnels, rapportage, integraties

Gebruiksgemak

Gebruiksvriendelijke interface

Moeilijker te gebruiken voor beginners

Flexibiliteit

Zeer aanpasbaar

Minder aanpasbaar

Ondersteuning

Gratis community-ondersteuning, betaalde ondersteuning beschikbaar

Gratis support voor basisversie, betaalde support voor premium versies

Focus

Privacy, transparantie, flexibiliteit

Geavanceerde analyse, funnels, rapportage

Ben je nieuwsgierig naar hoe je Matomo of Google Analytics als een expert kunt gebruiken? Neem dan contact op met ons voor een adviesgesprek.

Meer blogs

Google ranking verbeteren

Waarom je pagina niet rankt op Google: oorzaken en oplossingen

Je hebt hard gewerkt aan je website, maar toch blijft je pagina laag ranken in de Google zoekresultaten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste redenen waarom je pagina mogelijk niet goed rankt. Van technische SEO-problemen tot content issues en autoriteitsproblemen. Leer hoe je je website kunt optimaliseren om een hogere positie te behalen in de zoekresultaten. Met deze tips ben je op weg naar meer verkeer en succes online.

Lees meer
Laadsnelheid website

Verbeter de laadsnelheid van je website met deze 5 praktische tips

Een trage website is een frustratie voor gebruikers en schadelijk voor je SEO. Met deze vijf praktische tips leer je hoe je de laadsnelheid van je website kunt verbeteren. Van het analyseren van je huidige prestaties en het comprimeren van afbeeldingen tot het verminderen van omleidingen en het optimaliseren van plugins – ontdek hoe je eenvoudig je website sneller kunt maken en zowel bezoekers als zoekmachines tevreden kunt stellen.

Lees meer
Stairway F.C.

Stairway F.C. for the win!

IIn de aanloop naar de EK-voetbalmatch tussen Roemenië en de Rode Duivels, stellen we graag ons team van marketingkampioenen van Stairway FC voor. Onder leiding van de Marketing Manager staan onze 11 digitale marketingstrategieën klaar in een onverslaanbare 4-3-3 formatie. Lees in onze nieuwe blogpost alles over hoe onze succesvolle ploegopstelling met iedere tegenstander de vloer aanveegt!

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be