Slaap

Slaap: het geheime wapen van succesvolle ondernemers en marketeers

In de hectische wereld van ondernemen en marketing is het verleidelijk om te tornen aan de uren die je in bed doorbrengt. Immers, hoe meer je wakker bent, hoe meer je kunt realiseren, toch? Maar schijn bedriegt. Wetenschappelijk onderzoek toont onomstotelijk aan dat slaap de sleutel is tot succes voor gedreven professionals. 

Vandaag, op Internationale Dag van de Slaap, duiken we dieper in de fascinerende wereld van slaap en onthullen we hoe een goede nachtrust jouw prestaties, creativiteit en welzijn naar een hoger niveau kan tillen.

Waarom is slaap zo cruciaal voor ondernemers en marketeers?

De druk is enorm. Deadlines jagen je op de hielen, je moet naar allerlei marketingevents, de concurrentie slaapt nooit en creatieve ingevingen lijken soms spoorloos verdwenen. Terwijl jij je afmat op de late avonduren, sluipen de gevaren van slaapgebrek onopgemerkt binnen. Studies tonen aan dat minder dan 7 uur slaap per nacht leidt tot:

 • Cognitieve hindernissen: geheugenproblemen, verminderde concentratie, tragere reactietijden
 • Emotionele disbalans: verhoogde stress, prikkelbaarheid, angstgevoelens
 • Verkeerde beslissingen: impulsiviteit, risicovol gedrag
 • Gedoofde creativiteit: minder originele ideeën, vastlopen in problem solving
 • Verzwakt immuunsysteem: toegenomen vatbaarheid voor infecties

Omgekeerd beloont 7 à 8 uur kwaliteitsvolle slaap je met:

 • Een geslepen geheugen en scherpe focus
 • Snelle informatieverwerking en optimale alertheid
 • Een stabiel humeur en emotionele veerkracht
 • Vernieuwende creativiteit en briljante probleemoplossingen
 • Een sterk immuunsysteem dat je beschermt

De voordelen zijn evident. Door te investeren in slaap, investeer je in je eigen succes.

Bij Stairway staan we graag scherp en werken we graag met uitgeslapen klanten, om zo tot de beste resultaten te komen. Bij een intern onderzoek zien we dat ons team in 80% van de gevallen wel aan de 7 uren slaap komt. (Davy zondigt hier wel vaker tegen.)

De fascinerende reis door de slaapfases

Slaap is geen passief proces, maar een complexe reis door verschillende fasen, elk met unieke kenmerken en essentiële functies voor jouw lichaam en geest:

 1. Inslaapfase (N1): Deze korte, lichte slaapfase (meestal 5-10 minuten) zou normaal gesproken soepel overgaan in de volgende fase. 
 2. Lichte slaapfase (N2): Na N1, zou deze fase (30-50% van de totale slaaptijd) gekenmerkt worden door verdere vertraging van hersengolven en spierontspanning. 
 3. Diepe slaapfase (N3): Deze cruciale fase (20-30% van de slaap) is essentieel voor lichamelijk herstel, weefselreparatie en geheugenconsolidatie. 
 4. REM-slaap: De droomfase (20-25% van de slaap) met intense hersenactiviteit, spierverlamming en snelle oogbewegingen is van belang voor emotionele verwerking, vaardigheden leren en geheugenconsolidatie. 

Mijn smartwatch, die ik na lange tijd terug ben beginnen dragen om vooral mijn stappen bij te houden, heeft onlangs een onthullend licht geworpen op mijn nachtelijke rust. De slaapstatistieken tonen een patroon dat zeker niet ideaal verloopt. 

Het maximale halen uit elke slaapfase

In zijn baanbrekend boek “Super Slapen: praktische lifestyle-principes voor de beste nachtrust ooit”  onthult Floris Wouterson, slaapexpert en mijn buddy bij Straight-Line Leadership, waardevolle inzichten en praktische tips voor gedreven professionals:

N1-N2: Creëer een ontspannende bedtijdsroutine met zacht licht, vermijd cafeïne en alcohol en geniet van een warm bad of rustgevende muziek.

N3: Zorg voor een koele, donkere slaapkamer en vermijd elektronische apparaten ten minste een uur voor het slapengaan.

REM: Regelmatige slaaptijden, bij voorkeur rond hetzelfde tijdstip elke nacht, bevorderen optimale REM-fases.

Een aantal tips van slaapexpert Floris Wouterson

 • Powernaps: 20-30 minuten powernappen in de middag, mits goed getimed, vergroten alertheid en cognitieve functie.
 • Slaaphygiëne: Regelmatige slaaptijden, een comfortabele slaapomgeving en ontspannende rituelen zorgen voor betere nachtrust.
 • Cafeïne en alcohol: Vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan. Van alcohol ga je misschien sneller in slaap vallen, maar je wordt ook vaker wakker. En cafeïne… dat is de fuel van de ondernemer en marketeer, dus geen wonder dat je daarvan moeilijk in slaap geraakt.

Conclusie: De onmisbare kracht van slaap voor succesvolle marketeers en ondernemers

Het is een feit: een optimale nachtrust is geen luxe, maar een absolute noodzaak voor succesvolle marketeers en ondernemers.

In de dynamische wereld van marketing en ondernemerschap is scherpe focus, creativiteit en veerkracht essentieel. Deze vaardigheden worden gevoed door een gezond slaappatroon. Onvoldoende of verstoorde slaap tast onze cognitieve functies aan, beïnvloedt onze emotieregulatie en vermindert onze motivatie.

De druk om te presteren, deadlines te halen en constant “aangeschakeld” te zijn, kan ons verleiden om te tornen aan onze slaap. Echter, de verleiding om te multitasken ten koste van onze nachtrust is een illusoire route naar succes. In plaats van onze productiviteit te verhogen, leidt het tot inefficiëntie, fouten en frustratie.

Marketeers en ondernemers die investeren in een optimale nachtrust, investeren in hun eigen welzijn en succes. Ze creëren een stevige basis voor helder denken, creatieve oplossingen en mentale veerkracht. De voordelen zijn talrijk:

 • Verhoogde productiviteit: Frisse en energieke hersenen presteren beter.
 • Verbeterde focus en concentratie: Slaap verbetert ons vermogen om te focussen en details te onthouden.
 • Sterkere creativiteit: In de REM-slaapfase borrelen creatieve ideeën op.
 • Beter humeur en emotieregulatie: Slaap reguleert onze emoties, waardoor we beter omgaan met stress en druk.
 • Verhoogde veerkracht: Goede slaap maakt ons sterker en veerkrachtiger om tegenslagen te doorstaan.

Een goede nachtrust is geen beloning voor hard werken, maar de fundering waarop succes wordt gebouwd. Investeer in je slaap, en je zult versteld staan van de impact op je persoonlijke en professionele leven.

De toekomst van marketing en ondernemerschap is gevuld met kansen en uitdagingen. Laten we die toekomst benaderen met de frisse energie en scherpe geest die voortkomen uit een optimale nachtrust. Dromen over succes? Begin met goed te slapen.

Give-away

Om met Stairway te waken over jullie slaap geven we een exemplaar van het boek van Floris Wouterson weg. 

Wat moet je doen om te winnen? 

Stuur een e-mail naar up@stairway.be met je naam, je functie, je bedrijf en een antwoord op de vraag “Waar lig jij wakker van in je marketinguitdagingen?” én deel onze LinkedIn-post.

Meer blogs

UX

Verbeter de gebruikerservaring (UX) van je website: 8 tips voor meer succes

Wil je de gebruikerservaring van je website verbeteren? Een goede gebruikerservaring kan het verschil maken tussen een succesvolle website en een die wordt overtroffen door de concurrentie. In deze blogpost delen we 8 tips om de gebruikerservaring van je website te optimaliseren, van het gebruik van call-to-actions tot het optimaliseren voor mobiel gebruik.

Lees meer
Social search

Social Media als zoekmachine: zoek je het op Google of op TikTok?

Social Media: dé nieuwe zoekmachine? De opkomst van social search heeft de manier waarop social media gebruikt wordt totaal veranderd. Het is een populaire trend, vooral onder jongere generaties, om social media te gebruiken in plaats van Google voor al hun opzoekwerk. Zo gebruikt 74% van Gen Z TikTok Search en verkiest 51% dit platform boven Google! Lees hier hoe platforms zoals TikTok & Instagram, Google inhalen als vertrekpunt voor een online zoektocht.

Lees meer
E-mail marketing automation

E-mail marketing automation: bespaar tijd en geld

Een contentkalender is een strategische planningstool waarmee je overzicht, consistentie en focus creëert in je contentmarketing. Een contentkalender dient als een schema waarbij content vooruit wordt gepland voor de komende periode. Het dient als duidelijk overzicht van de kanalen, de periode, de copy en bijhorende visual(s), en targeting. Lees verder om te ontdekken hoe jouw bedrijf het meeste kan halen uit een contentkalender, inclusief zaken waar je rekening mee moet houden. We delen ook enkele handige tips en tricks.

Lees meer
Contentkalender

Zo bouw je een goede contentkalender voor jouw bedrijf: een effectieve gids

Een contentkalender is een strategische planningstool waarmee je overzicht, consistentie en focus creëert in je contentmarketing. Een contentkalender dient als een schema waarbij content vooruit wordt gepland voor de komende periode. Het dient als duidelijk overzicht van de kanalen, de periode, de copy en bijhorende visual(s), en targeting. Lees verder om te ontdekken hoe jouw bedrijf het meeste kan halen uit een contentkalender, inclusief zaken waar je rekening mee moet houden. We delen ook enkele handige tips en tricks.

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be