Laadsnelheid website

Verbeter de laadsnelheid van je website met deze 5 praktische tips

We weten allemaal hoe vervelend het kan zijn om een traag ladende website te bezoeken. In het digitale tijdperk waar snelheid koning is, speelt de laadtijd van je website een cruciale rol in zowel je SEO-prestaties als de gebruikerservaring. Een snelle website houdt bezoekers langer vast en zorgt voor hogere rankings in zoekmachines. Hier zijn vijf praktische tips om de laadsnelheid van je website te verbeteren.

Laadsnelheid website verbeteren Bron: DoubleClick by Google

1. Analyseer je laadsnelheid

Wist je dat uit onderzoek van Google is gebleken dat 50% van de mensen verwacht dat een website laadt in minder dan 2 seconden? (bron: https://blog.google/outreach-initiatives/small-business/fast-mobile-sites-get-more-customers/)

Voordat je begint met optimaliseren, moet je dus eerst weten hoe snel je website momenteel laadt. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights of GTmetrix. Deze tools geven je inzicht in de laadsnelheid en bieden gedetailleerde rapporten over welke onderdelen van je website verbetering nodig hebben. Zo weet je direct al waar te beginnen!

Tip: maak een gewoonte van om je laadsnelheid regelmatig te checken. Dit helpt je om nieuwe problemen snel te identificeren en aan te pakken.

2. Comprimeer de grootte van je afbeeldingen

Afbeeldingen en bestanden kunnen een grote invloed hebben op de laadtijd van je website. Zorg ervoor dat afbeeldingen geoptimaliseerd zijn voor het web door ze te comprimeren zonder kwaliteitsverlies. Vooral ook de grootte van de afbeelding zelf afstemmen op de gewenste grootte is van belang. Zo hoef je minder te comprimeren achteraf. Gebruik formaten zoals PNG of WebP voor foto’s en afbeeldingen met transparantie en SVG formaten voor logo’s, pictogrammen,…

WebP

 • Efficiënt voor zowel foto’s als afbeeldingen met transparantie.
 • Biedt vaak een betere compressie dan JPEG en PNG, wat resulteert in kleinere bestandsgroottes.
 • WebP-bestanden staan bekend om hun efficiënte compressie. Probeer bestandsgroottes onder 100 KB te houden voor optimale prestaties.

SVG

 • Gebruik voor vectorafbeeldingen, zoals logo’s, pictogrammen en eenvoudige illustraties.
 • Schaalbaar zonder verlies van kwaliteit, ideaal voor verschillende schermformaten.
 • Voor eenvoudige vectorafbeeldingen is een bestandsgrootte onder 10 KB vaak haalbaar.

Tools om te gebruiken: TinyPNG en JPEG-Optimizer voor het comprimeren van afbeeldingen.

3. Vermijd omleidingen en voorkom kettingen van redirects

Elke keer dat een gebruiker een omleiding tegenkomt, zoals een 301-omleiding, wordt de laadtijd van de pagina verlengd. Beperk het aantal omleidingen op je website tot een minimum om de laadtijd te verbeteren.

Praktische tip: controleer regelmatig je website op onnodige omleidingen en verwijder of vervang ze waar mogelijk.

4. Let op voor teveel plugins

Plugins kunnen de functionaliteit van je website verbeteren, maar te veel plugins of slecht ingestelde plugins kunnen je website vertragen. Verwijder onnodige plugins en zorg ervoor dat de plugins die je gebruikt goed zijn geoptimaliseerd en regelmatig worden geüpdatet.

Best practices:

 • Voer een plugin-audit uit en verwijder alles wat je niet nodig hebt.
 • Test de snelheid van je website na het installeren van nieuwe plugins om te zien of ze de laadtijd beïnvloeden.

5. Gebruik een content delivery network (CDN)

Een content delivery network (CDN) helpt bij het versnellen van de laadtijd van je website door inhoud te verdelen naar servers over de hele wereld. Hierdoor kan een gebruiker de website laden van een server die geografisch dichterbij is, wat de laadtijd vermindert.

Populaire CDN’s:

 • Cloudflare
 • Akamai
 • Amazon CloudFront

Door deze vijf tips toe te passen, kun je de laadsnelheid van je website verbeteren, wat niet alleen zorgt voor een betere gebruikerservaring maar ook bijdraagt aan hogere zoekmachine rankings. Contacteer ons, laat Stairway je helpen met optimaliseren en zie het verschil in de prestaties van je website!

Meer blogs

Google ranking verbeteren

Waarom je pagina niet rankt op Google: oorzaken en oplossingen

Je hebt hard gewerkt aan je website, maar toch blijft je pagina laag ranken in de Google zoekresultaten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste redenen waarom je pagina mogelijk niet goed rankt. Van technische SEO-problemen tot content issues en autoriteitsproblemen. Leer hoe je je website kunt optimaliseren om een hogere positie te behalen in de zoekresultaten. Met deze tips ben je op weg naar meer verkeer en succes online.

Lees meer
Stairway F.C.

Stairway F.C. for the win!

IIn de aanloop naar de EK-voetbalmatch tussen Roemenië en de Rode Duivels, stellen we graag ons team van marketingkampioenen van Stairway FC voor. Onder leiding van de Marketing Manager staan onze 11 digitale marketingstrategieën klaar in een onverslaanbare 4-3-3 formatie. Lees in onze nieuwe blogpost alles over hoe onze succesvolle ploegopstelling met iedere tegenstander de vloer aanveegt!

Lees meer
Traditionele en digitale media

Van krant tot Insta-story: het dynamische duo van traditionele en digitale media

In de huidige wereld gebruiken mensen elke dag een mix van tv, kranten, sociale media en streamingdiensten. Hoe kun je als merk op al deze plekken aanwezig zijn en je doelgroep effectief bereiken? De truc is om traditionele en digitale media slim te combineren. Ontdek hoe je met een goede strategie het beste uit beide kunt halen en waarom tv en radio nog steeds belangrijk zijn. Benieuwd naar praktische tips en voorbeelden? Lees verder en zie hoe een geïntegreerde aanpak jouw marketing kan versterken.

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be