Google update

Wat je moet weten over de Google Core en Spam update van maart 2024

In maart 2024 heeft Google twee belangrijke updates doorgevoerd: een Core update en een Spam update. Deze updates kunnen een grote impact hebben op de posities van websites in de zoekresultaten.

Wat is een Google Core en Spam update?

Google Core update: Dit is de overkoepelende term voor de periodieke wijzigingen die Google aanbrengt in zijn zoekalgoritme. Het doel van een Core update is om de zoekresultaten te verbeteren en ervoor te zorgen dat gebruikers de meest relevante en betrouwbare informatie te zien krijgen. Core updates vinden doorgaans een paar keer per jaar plaats. Google doet dit door honderden factoren te analyseren die bepalen of een website of pagina relevant is voor een zoekopdracht. Voor website-eigenaren betekent dit dat de updates automatisch invloed hebben op de ranking van hun websites. Het uiteindelijke doel is om de meest relevante en nuttige websites bovenaan te laten verschijnen.

Google Spam update: Deze update richt zich specifiek op het bestrijden van websites die spamtechnieken gebruiken om hun ranking in de zoekresultaten te manipuleren. Dit kan gaan om “keyword stuffing”, onnatuurlijke links, clickbait-tactieken en andere manipulatieve praktijken. Dit geldt ook voor websites die gebruik maken van AI-gegenereerde spam.

Websites die deze technieken gebruiken, ofwel automatisch gegenereerde teksten van lage kwaliteit publiceren om te ranken in Google Zoeken, worden bestraft met een lagere positie in de zoekresultaten. Het doel van de update is om de gebruikerservaring te verbeteren door te zorgen voor relevantere en betrouwbare zoekresultaten. Websites die waardevolle en authentieke content bieden, worden beloond met een hogere ranking.


Wat is de impact van de updates van maart 2024?

De impact van de updates van maart 2024 is nog niet volledig duidelijk. Wel zijn er early signals die suggereren dat de Core update een significante impact heeft op de posities van websites in de zoekresultaten. De spam update lijkt vooral gericht te zijn op het bestrijden van “gekochte” links en nepnieuws.

‘Op basis van onze evaluaties verwachten we dat de combinatie van deze update en onze eerdere inspanningen gezamenlijk de hoeveelheid content van lage kwaliteit en zonder originaliteit in de zoekresultaten met 40% zal verminderen.’ – Elizabeth Tucker, Director, Product Management bij Google

Websites zoals SERanking, SEMrush, Ahrefs, … bieden handige tools om dergelijke updates te controleren en te monitoren. Daarnaast is het aan te raden om bronnen zoals Search Engine Land te raadplegen, waar ze regelmatig updates en analyses delen over veranderingen in zoekalgoritmen en hun impact op de online zichtbaarheid. 


Wat moet je doen als je website is getroffen door de updates?

Als je website is gedaald in de zoekresultaten na de updates van maart 2024, is het belangrijk om te analyseren wat de oorzaak kan zijn. Mogelijk is je website geoptimaliseerd op basis van verouderde SEO-technieken, of bevat je website spam of nepnieuws.

Tips om jouw website te herstellen van de updates:

Als je merkt dat de pagina’s van je website lager ranken door een Google Core update, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om te proberen de situatie te verbeteren:

  1. Analyseer de impact: Begin met het analyseren van de specifieke pagina’s die zijn gedaald in de zoekresultaten. Kijk naar mogelijke patronen of trends om beter te begrijpen waarom deze pagina’s zijn beïnvloed.
  2. Verbeter de kwaliteit van de content: Zorg ervoor dat de inhoud van je pagina’s van hoge kwaliteit is, relevant is voor de zoekintentie van gebruikers, en goed gestructureerd is. Overweeg om aanvullende informatie toe te voegen of de bestaande inhoud te optimaliseren om meer waarde te bieden aan de gebruiker.
  3. Evalueer de gebruikerservaring: Controleer of de gebruikerservaring op je website optimaal is. Dit omvat factoren zoals laadsnelheid, mobiele bruikbaarheid, en algemene gebruiksvriendelijkheid. Verbeteringen in deze gebieden kunnen helpen om de prestaties van je pagina’s te verbeteren.
  4. Technische optimalisatie: Controleer of er technische problemen zijn die de prestaties van je pagina’s kunnen beïnvloeden, zoals crawlfouten, dubbele inhoud of problemen met indexering. Los deze problemen zo snel mogelijk op om ervoor te zorgen dat je pagina’s goed worden geïndexeerd en gerankt.
  5. Bouw autoriteit op: Werk aan het vergroten van de autoriteit van je website door middel van hoogwaardige backlinks en een sterke aanwezigheid op sociale media. Dit kan helpen om de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van je website te versterken.
  6. Geduld hebben: Het kan enige tijd duren voordat de effecten van een Google Core update volledig zichtbaar worden. Blijf de prestaties van je pagina’s goed opvolgen en blijf werken aan verbeteringen om je positie in de zoekresultaten te herstellen.

Door deze stappen te volgen en proactief te blijven in het optimaliseren van je website, kun je de impact van een Google Core update minimaliseren en je kansen vergroten om weer te stijgen in de zoekresultaten.

Conclusie

De Google Core & Spam update van maart 2024 is een belangrijke ontwikkeling voor websitebeheerders en marketeers. De impact van de updates is nog niet volledig duidelijk, maar het is belangrijk om proactief te blijven en je website te optimaliseren voor de nieuwe realiteit van SEO. 

Benieuwd naar hoe Stairway jouw website kan optimaliseren na de Google Core & Spam update van maart 2024? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Meer blogs

Google ranking verbeteren

Waarom je pagina niet rankt op Google: oorzaken en oplossingen

Je hebt hard gewerkt aan je website, maar toch blijft je pagina laag ranken in de Google zoekresultaten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste redenen waarom je pagina mogelijk niet goed rankt. Van technische SEO-problemen tot content issues en autoriteitsproblemen. Leer hoe je je website kunt optimaliseren om een hogere positie te behalen in de zoekresultaten. Met deze tips ben je op weg naar meer verkeer en succes online.

Lees meer
Laadsnelheid website

Verbeter de laadsnelheid van je website met deze 5 praktische tips

Een trage website is een frustratie voor gebruikers en schadelijk voor je SEO. Met deze vijf praktische tips leer je hoe je de laadsnelheid van je website kunt verbeteren. Van het analyseren van je huidige prestaties en het comprimeren van afbeeldingen tot het verminderen van omleidingen en het optimaliseren van plugins – ontdek hoe je eenvoudig je website sneller kunt maken en zowel bezoekers als zoekmachines tevreden kunt stellen.

Lees meer
Stairway F.C.

Stairway F.C. for the win!

IIn de aanloop naar de EK-voetbalmatch tussen Roemenië en de Rode Duivels, stellen we graag ons team van marketingkampioenen van Stairway FC voor. Onder leiding van de Marketing Manager staan onze 11 digitale marketingstrategieën klaar in een onverslaanbare 4-3-3 formatie. Lees in onze nieuwe blogpost alles over hoe onze succesvolle ploegopstelling met iedere tegenstander de vloer aanveegt!

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be