Traditionele en digitale media

Van krant tot Insta-story: het dynamische duo van traditionele en digitale media

Voor consumenten is de dagelijkse mediaconsumptie een diverse mix geworden. Voordat ze overgaan tot actie, komen ze vaak eerst in aanraking met verschillende media. Mensen zijn niet meer gebonden aan één enkel medium: ze starten hun dag met het bekijken van het nieuws in de krant of op een nieuwssite/-app, lezen onderweg naar het werk de krant, passeren advertentieborden op het station, scrollen door sociale media op hun smartphone en stuiten tijdens hun online zoektochten op gesponsorde content. ’s Avonds ontspannen ze met hun favoriete series op tv of streamingapps. Hieronder geven we weer hoe traditionele media en digitale media samenwerken en elkaar versterken.

Het verschil tussen traditionele media en digitale media

Een slimme marketingstrategie speelt handig in op deze verschillen in mediaconsumptie door te kiezen voor een transmediale aanpak. Dit betekent dat je traditionele en digitale media combineert, zodat ze elkaar versterken. Door de sterke punten van elk medium te benutten, kun je jouw doelgroep op verschillende momenten via meerdere kanalen bereiken en boeien. Zo creëer je een naadloze en krachtige merkervaring die consumenten over verschillende kanalen heen aanspreekt en inspireert. Maar wat behoort nu onder welk luik? 

Onder traditionele media, die ook wel offline media worden genoemd, behoren printmedia, out of home media (OOH), radio en televisie. Sociale media, banners op websites en in apps, videocampagnes, advertenties in de zoekresultaten en e-mails behoren dan weer tot de online media, oftewel de digitale media.

Traditionele media kan je niet wegdenken

Digitale media zullen traditionele media niet volledig vervangen, omdat ze nog steeds een aanzienlijke impact hebben. Hoewel het lezen van kranten, luisteren naar de radio en lineair kijken naar televisie afneemt, toch blijven deze kanalen nog steeds relevant. Volgens recente gegevens van Eurostat kijkt nog steeds ongeveer 79% van de Europeanen dagelijks televisie en luistert ongeveer 61% dagelijks naar de radio. Deze traditionele media vormen dus nog altijd een solide basis om een breed publiek te bereiken en merkbekendheid op te bouwen. Door bijvoorbeeld gerichte advertenties in lokale edities van kranten of via radiostations te voorzien, kan je specifieke demografische doelgroepen effectief bereiken in specifieke regio’s.

Meetbaarheid van je marketinginspanningen

Digitale media bieden ongekende mogelijkheden voor personalisatie en directe interactie met consumenten. Via sociale media, zoekmachineadvertenties en gepersonaliseerde e-mailcampagnes kunnen merken hun boodschap nauwkeurig afstemmen op de individuele voorkeuren en behoeften van consumenten. Dat zorgt voor een verhoging van de betrokkenheid en het aantal conversies. 

In vergelijking daarmee is het bij traditionele media veel moeilijker om exact te meten hoeveel mensen je hebt bereikt, hoeveel mensen daadwerkelijk je boodschap hebben onthouden en wie deze mensen precies zijn. Onderzoeken en CIM-fiches bieden weliswaar een redelijk accuraat idee, maar komen niet in de buurt van de meetbaarheid die digitale media bieden.

Wie, wat, waar, wanneer, hoe?

Met tools zoals Google Analytics of Matomo krijg je een helder beeld van je digitale doelgroep: wie ze zijn, waar hun interesse ligt en via welke kanalen ze bij jou terechtkomen. Hoewel we richting een toekomst zonder cookies gaan, zijn er nog steeds verschillende manieren om de datafragmenten die consumenten achterlaten te verzamelen. Al mogen we de targetingmogelijkheden van traditionele media niet onderschatten. Via specifieke magazines kun je bijvoorbeeld niche doelgroepen bereiken. Door affiches op strategische locaties te plaatsen, kan je gericht specifieke geografische gebieden targeten.

De juiste doelgroep targeten

Dankzij deze inzichten kan je je digitale marketingcampagne ook aanscherpen door je marketinginspanningen gerichter te richten op jouw specifieke doelgroep. Consumenten worden namelijk steeds beter in het vergaren van kennis via online zoekopdrachten en het raadplegen van online communities voor advies. Daarom is het heel erg belangrijk om aanwezig te zijn waar die doelgroep zich bevindt. Met een campagne die gebruikmaakt van uitsluitend traditionele media wordt dit heel moeilijk.

Crossmediale aanpak: traditionele media ter ondersteuning van digitale media en vice versa

Het is waar dat je als merk heel gericht kunt focussen op een specifiek segment dat actief op zoek is naar jouw product of dienst. Maar dit kan ook een valkuil zijn omdat je daarbij de mensen vergeet die op dit moment (nog) niet actief zoeken, terwijl zij misschien wel van groot belang zijn voor je campagne. Het ene type media ondersteunt de andere, en dat in beide richtingen. Hieronder tonen we dit even aan met twee cases.

Case: Real beauty campagne van Dove

De campagne draaide om een ontroerende YouTube-video waarin vrouwen gevraagd werd om hun eigen gezichtskenmerken te beschrijven aan een FBI-schetser. Wat ze niet wisten, was dat er ook anderen waren die diezelfde vrouwen hadden gezien en hun uiterlijk ook hadden beschreven. Toen de vrouwen uiteindelijk beide tekeningen naast elkaar zagen, werd duidelijk dat hun eigen beschrijving vaak negatiever was dan die van anderen. Deze video ging ontzettend viral en kreeg miljoenen views, wat overal ter wereld diepe discussies aanwakkerde over schoonheidsidealen en zelfbeeld.

Het werd versterkt door de hashtags die diende om gesprekken te stimuleren en mensen aan te moedigen om hun eigen verhalen te delen over zelfvertrouwen en schoonheid. Op de interactieve website die Dove creëerde konden mensen meer informatie vinden over de campagne, video’s bekijken en hun eigen verhalen en foto’s delen over wat echte schoonheid voor hen betekent.

Om deze campagne te ondersteunen, koos Dove ervoor om op vlak van traditionele media tv-commercials en advertenties in kranten en tijdschriften in te zetten om hun boodschap van echte schoonheid nog verder te verspreiden. Daarin moedigden ze mensen aan om online meer te ontdekken over hun campagne. Deze campagne van Dove versterkte niet alleen de loyaliteit van consumenten, maar verbeterde ook hoe mensen het merk zagen.

Case: Catalogus van IKEA

IKEA brengt jaarlijks hun bekende catalogus uit, die over de hele wereld wordt verspreid via de post, in winkels en online te downloaden is. Deze catalogus is niet alleen bedoeld om nieuwe producten te laten zien en inspiratie te bieden, maar ook om mensen naar de IKEA-winkels te lokken.

Wat IKEA slim doet, is naast de gedrukte versie ook een interactieve digitale variant op hun website aanbieden. Daar kun je niet alleen door de pagina’s bladeren, maar ook direct doorklikken naar producten om ze te kopen. Het heeft handige functies zoals zoekopties en de mogelijkheid om favoriete pagina’s op te slaan of virtuele ruimtes te creëren met IKEA-producten. De verspreiding van de papieren catalogus, die behoort tot traditionele media, wordt dus digitaal ondersteund.

Ikea catalogus

Maximaal bereik door de juiste marketingmix

Elk marketingkanaal heeft zijn eigen kracht en unieke eigenschappen. Door per kanaal slim in te spelen op deze karakteristieken, kun je consumenten effectiever bereiken en hun gedrag beïnvloeden. Wanneer je een campagne opzet om meer bekendheid te genereren, zijn traditionele media vaak een goede keuze. Deze kanalen bereiken de doelgroep zonder dat zij er actief naar op zoek hoeven te zijn; ze komen er simpelweg mee in aanraking. Radiospotjes en opvallende billboards worden ook onbewust toch opgemerkt en nemen een plek in het bewustzijn van mensen in.

De verbinding tussen traditionele en digitale media

Het geheim van een succesvolle marketingstrategie ligt in de integratie van traditionele en digitale media. De kracht zit in het combineren van beide media en het creëren van een naadloze verbinding tussen hen. Het begint allemaal met een goed doordacht plan waarin je de unieke voordelen van zowel traditionele als digitale media benut. Door deze twee werelden te verbinden, kun je een veel grotere impact bereiken. Maar hoe doe je dat concreet?

  • Voorzie QR-codes naar je website: QR-codes zijn een uitstekende manier om de kloof tussen traditionele en digitale media te overbruggen. Door een QR-code op drukwerk zoals flyers, posters, of advertenties te plaatsen, kunnen consumenten eenvoudig met hun smartphone de code scannen om direct naar een website, productpagina of speciale aanbieding te gaan. Bijkomend pluspunt: het wordt een manier om traditionele media te tracken.
  • Stimuleer het gebruik van hashtags: het gebruik van hashtags in je traditionele media-uitingen, zoals tv-commercials, printadvertenties of billboards, moedigt consumenten aan om deel te nemen aan het gesprek op sociale media. Op die manier vergroot je de online zichtbaarheid en betrokkenheid en help je bij het opbouwen van een community rondom je merk.
  • Bied cross-promoties aan: combineer aanbiedingen en promoties over beide types media. Een advertentie in een tijdschrift kan bijvoorbeeld een code bevatten die klanten online kunnen gebruiken voor een korting, of een radiocommercial kan een speciale aanbieding vermelden die alleen op de website beschikbaar is. Zo komt je doelgroep zowel offline als online in aanraking met jouw actie.
  • Organiseer contests en giveaways: organiseer spannende wedstrijden en weggeefacties die zowel traditionele als digitale media benutten. Kondig de details van de wedstrijd aan via een printadvertentie of een radiocommercial. Nodig deelnemers uit om zich online in te schrijven of hun inzendingen via sociale media te delen. Deze strategie zorgt voor een samenwerking tussen je mediakanalen en verhoogt de betrokkenheid van je doelgroep.

Heb jij een aankomende campagne die je zo succesvol mogelijk wilt maken? Of zoek je inspiratie om jouw producten of diensten op een effectieve manier onder de aandacht van je doelgroep te brengen? Bij Stairway denken we graag met je mee en delen we ons advies om je te helpen slagen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Meer blogs

Google ranking verbeteren

Waarom je pagina niet rankt op Google: oorzaken en oplossingen

Je hebt hard gewerkt aan je website, maar toch blijft je pagina laag ranken in de Google zoekresultaten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste redenen waarom je pagina mogelijk niet goed rankt. Van technische SEO-problemen tot content issues en autoriteitsproblemen. Leer hoe je je website kunt optimaliseren om een hogere positie te behalen in de zoekresultaten. Met deze tips ben je op weg naar meer verkeer en succes online.

Lees meer
Laadsnelheid website

Verbeter de laadsnelheid van je website met deze 5 praktische tips

Een trage website is een frustratie voor gebruikers en schadelijk voor je SEO. Met deze vijf praktische tips leer je hoe je de laadsnelheid van je website kunt verbeteren. Van het analyseren van je huidige prestaties en het comprimeren van afbeeldingen tot het verminderen van omleidingen en het optimaliseren van plugins – ontdek hoe je eenvoudig je website sneller kunt maken en zowel bezoekers als zoekmachines tevreden kunt stellen.

Lees meer
Stairway F.C.

Stairway F.C. for the win!

IIn de aanloop naar de EK-voetbalmatch tussen Roemenië en de Rode Duivels, stellen we graag ons team van marketingkampioenen van Stairway FC voor. Onder leiding van de Marketing Manager staan onze 11 digitale marketingstrategieën klaar in een onverslaanbare 4-3-3 formatie. Lees in onze nieuwe blogpost alles over hoe onze succesvolle ploegopstelling met iedere tegenstander de vloer aanveegt!

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be