Inhaken op de Olympische Spelen 2024: wat mag je als merk wel en niet doen?

Inhaken op de Olympische Spelen 2024: wat mag je als merk wel en niet doen?

De Olympische Spelen zijn meer dan alleen een sportief evenement. Het is een wereldwijde happening die miljoenen mensen trekt. Voor merken is het dan ook een unieke kans om hun zichtbaarheid te vergroten en een connectie aan te gaan met hun doelgroep. Maar hoe pak je dit aan zonder in de juridische valkuilen te trappen? In deze blogpost duiken we diep in de wereld van digitale marketing rond de Olympische Spelen, met een speciale focus op de beruchte Rule 40.

Waarom willen merken zo graag inhaken op de Olympische Spelen?

De Olympische Spelen zijn een emotionele rollercoaster. De sporters geven het beste van zichzelf, en de toeschouwers leven intens mee. Deze emoties zijn een krachtig middel om een merkverhaal te vertellen. Maar waarom zijn merken zo gefascineerd door dit evenement?

  • Bereik: de Olympische Spelen bereiken een enorm publiek, zowel lokaal als internationaal.
  • Betrokkenheid: het evenement roept sterke emoties op, waardoor mensen eerder geneigd zijn om berichten te delen en te reageren.
  • Imago: een associatie met de Olympische Spelen kan het imago van een merk positief beïnvloeden.

De Olympische Spelen: een sterk merk

De Olympische Spelen zijn niet alleen een sportief evenement, maar ook een van ’s werelds sterkste merken. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een uitgebreid systeem opgezet om de unieke identiteit van de Olympische Spelen te beschermen. Deze bescherming strekt zich uit tot ver buiten het bekende logo van de vijf ringen.

Het IOC heeft talloze merken geregistreerd, waaronder niet alleen het Olympische logo, maar ook plaatsnamen van de Olympische Spelen (zoals ‘Paris2024′), logo’s van organiserende comités en zelfs algemene termen als ‘Olympisch’. Door deze merken te registreren, zorgt het IOC ervoor dat niemand anders zonder toestemming gebruik kan maken van deze begrippen voor commerciële doeleinden.

Het exclusieve recht om de Olympische merken te gebruiken wordt door het IOC verstrekt aan haar officiële sponsors. Deze bedrijven betalen hoge bedragen om geassocieerd te worden met de Olympische Spelen en krijgen in ruil daarvoor het recht om de Olympische merken te gebruiken in hun marketingcampagnes.

Ook nationale olympische comités, zoals het BOIC, mogen onder bepaalde voorwaarden de Olympische merken gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de promotie van de Belgische olympische ploeg.

Voor alle anderen geldt een strikt verbod op het gebruik van de Olympische merken. Het is niet toegestaan om de Olympische merken te gebruiken in advertenties, commercials, of andere commerciële uitingen. Ook het gebruik van termen als ‘Olympische aanbieding’ of het organiseren van een ‘Olympische’ activiteit is zonder toestemming van het IOC verboden.

Waarom is deze strikte merkbescherming zo belangrijk voor het IOC? 

Door de Olympische merken te beschermen, zorgt het IOC ervoor dat:

  • De unieke identiteit van de Olympische Spelen behouden blijft.
  • Commerciële uitbuiting van de Olympische Spelen wordt voorkomen.
  • De waarde van de Olympische merken wordt beschermd.
  • Het IOC inkomsten kan genereren om de Olympische beweging te ondersteunen.

Het overtreden van de merkbeschermingsregels van het IOC kan ernstige gevolgen hebben. Bedrijven die zonder toestemming gebruik maken van Olympische merken kunnen worden geconfronteerd met juridische stappen en hoge boetes.

Hoe kan je als merk inhaken op de Olympische Spelen zonder in de problemen te komen?

Het lijkt verleidelijk om zo snel mogelijk een Olympische campagne op te zetten, maar wees voorzichtig. De International Olympic Committee (IOC) heeft strikte regels om de exclusiviteit van hun officiële partners te beschermen.

Waarmee mag je wel inhaken op de Olympische Spelen?

  • Olympische waarden: Je kunt inspelen op de olympische waarden zoals sportiviteit, fair play en excellentie.
  • Olympische steden: Je kunt campagnes rond de olympische stad of regio opzetten.
  • Olympische sporten: Zonder de officiële termen te gebruiken, kun je content creëren rond bepaalde sporten.
  • Atleten: Als je een persoonlijke relatie hebt met een atleet (buiten de spelen om), kun je deze betrekken bij je campagne.

Waarmee mag je niet inhaken op de Olympische Spelen?

  • Olympische symbolen: Het gebruik van de vijf olympische ringen, de mascottes, medailles of andere officiële symbolen is ten strengste verboden.
  • Olympische termen: Termen als ‘Olympisch’, ‘Spelen’, ‘Goud’, ‘Zilver’ en ‘Brons’ mogen niet in combinatie met de Olympische Spelen worden gebruikt.
  • Associaties: Je mag geen directe of indirecte associaties maken tussen jouw merk en de Olympische Spelen.

Copywriters zijn soms heel creatief maar ze moeten zich te allen tijde weghouden van zaken als: “Olympische kortingen”, “De zonnebril die je moet dragen tijdens Parijs 2024”, “Het bier voor Olympische winnaars”, “De Olympisch kampioen in Google Ads”…

Wat is Rule 40 en waarom bestaat het?

Rule 40 is een regel binnen het Olympisch Charter die de rechten van de officiële sponsors van de Olympische Spelen beschermt. Deze regel stelt beperkingen aan wat niet-officiële sponsors, zoals de persoonlijke sponsors van individuele topsporters, mogen doen tijdens de Olympische Spelen en de periode vlak daarvoor.

Waarom bestaat Rule 40?

Het belangrijkste doel van Rule 40 is om de waarde te beschermen van de investeringen die de officiële sponsors doen in de Olympische Spelen. Deze sponsors betalen aanzienlijke bedragen om exclusieve rechten te verkrijgen, zoals het gebruik van olympische symbolen, termen en beelden. Door Rule 40 in te voeren, zorgt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ervoor dat deze investering niet ondermijnd wordt door concurrerende merken.

In het kort:

  • Bescherming van investeringen: de officiële sponsors betalen veel geld voor hun exclusieve rechten.
  • Handhaving van merkidentiteit: Rule 40 helpt om de unieke identiteit van de Olympische Spelen te behouden.
  • Fair play: door regels te stellen, wordt een eerlijke concurrentie gewaarborgd tussen de verschillende sponsors.

Hoe werkt Rule 40 in de praktijk voor Belgische topsporters?

In België willen we dat onze topsporters optimaal kunnen presteren. Daarom worden er veel middelen geïnvesteerd in topsportprogramma’s. Een deel van deze financiering komt van officiële sponsors van het BOIC.

Voor topsporters en hun persoonlijke sponsors betekent Rule 40 het volgende:

  • Beperkingen op het gebruik van olympische elementen: privésponsors mogen geen gebruik maken van olympische symbolen, termen en beelden in hun campagnes.
  • Vereiste voor een bestaande relatie: om een campagne te voeren tijdens de Olympische periode, moet er al een bestaande relatie zijn tussen de topsporter en de sponsor.
  • Tijdsduur van campagnes: campagnes moeten, indien mogelijk, langer duren dan de Olympische periode.
  • Taal en locatie: campagnes moeten voornamelijk gericht zijn op een Belgisch publiek en in een van de landstalen worden uitgevoerd.
  • Geen relatie met ongewenste producten: er mogen geen verbanden gelegd worden met producten zoals tabak, alcohol en gokken.
  • Geen koppeling aan prestaties: de sponsor mag niet suggereren dat een bepaalde prestatie te danken is aan hun product of dienst.

Voordelen voor topsporters:

  • Erkenning van bestaande relaties: topsporters kunnen hun bestaande sponsors bedanken en erkennen.
  • Mogelijkheid tot het aantrekken van nieuwe sponsors: Rule 40 biedt kansen om nieuwe sponsors aan te trekken.

Doel van Rule 40 voor Belgische topsporters:

  • Balans vinden: Rule 40 probeert een balans te vinden tussen de belangen van de officiële sponsors en de behoefte van topsporters om hun persoonlijke sponsors te erkennen.
  • Bescherming van de integriteit van de sport: door regels te stellen, wordt de integriteit van de sport beschermd.

Ga ik dan geen campagnes zien met onze atleten?

De kans bestaat nog altijd dat je campagnes gaat tegenkomen, maar sponsors hebben hiervoor al een dossier moeten indienen bij het Olympisch Comité. En vanaf 14 augustus kan het dus weer wel.

 

 

 

Disclaimer: Hoewel deze blogpost zorgvuldig is samengesteld, is de informatie hierin niet bedoeld als vervanging voor professioneel juridisch advies. De regels zijn complex en kunnen afhankelijk zijn van de situatie van je merk. Het is daarom raadzaam om altijd een advocaat te raadplegen voor advies dat is afgestemd op jouw specifieke situatie.

Meer blogs

De rol van kleurenpsychologie in marketing

Kleuren zijn meer dan visuele prikkels. Ze beïnvloeden onze emoties, gedrag en zelfs onze aankoopbeslissingen. In marketing is kleurenpsychologie een krachtig instrument om je merkidentiteit te creëren en je doelgroep te beïnvloeden. In dit blogartikel leer je hoe je kleuren strategisch kunt inzetten om je marketingcampagnes te optimaliseren.

Lees meer
mobile friendly website

Praktische tips om jouw website mobile friendly te maken

Ontdek essentiële tips om jouw website mobielvriendelijk te maken en optimaal te laten presteren op alle apparaten. Leer hoe je de gebruikerservaring verbetert door het ontwerp, de navigatie en laadtijden te optimaliseren. Met onze tips voor responsive design, afbeeldingoptimalisatie en lokale SEO vergroot je je bereik en verbeter je de conversies. Zorg ervoor dat je website niet alleen aantrekkelijk is, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk op smartphones en tablets.

Lees meer
negatieve zoekwoorden in zoekadvertenties

Positieve effecten van negatieve zoekwoorden in zoekadvertenties

Negatieve zoekwoorden zijn cruciaal voor het optimaliseren van betaalde zoekadvertenties. Door irrelevante zoekopdrachten uit te sluiten, kun je de relevantie en effectiviteit van je advertenties verbeteren en kosten verlagen. Ontdek hoe je negatieve zoekwoorden strategisch kunt gebruiken en welke fouten je moet vermijden voor maximale advertentieprestaties.

Lees meer
Google ranking verbeteren

Waarom je pagina niet rankt op Google: oorzaken en oplossingen

Je hebt hard gewerkt aan je website, maar toch blijft je pagina laag ranken in de Google zoekresultaten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste redenen waarom je pagina mogelijk niet goed rankt. Van technische SEO-problemen tot content issues en autoriteitsproblemen. Leer hoe je je website kunt optimaliseren om een hogere positie te behalen in de zoekresultaten. Met deze tips ben je op weg naar meer verkeer en succes online.

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be