Google ranking verbeteren

Waarom je pagina niet rankt op Google: oorzaken en oplossingen

Je hebt bloed, zweet en tranen gestopt in je website. Je hebt fantastische content gecreëerd, ijzersterke visuals toegevoegd en een gebruiksvriendelijke interface ontwikkeld. Toch blijft de vraag knagen: waarom verschijnt mijn pagina niet in de organische zoekresultaten van Google?

Google gebruikt een complex algoritme om te bepalen welke websites bovenaan verschijnen in de organische zoekresultaten.  Laat dat algoritme nu net zo geheimzinnig zijn als de ingrediënten van Coca-Cola. Frustrerend? Zeker! Gelukkig zijn er veelvoorkomende redenen waarom je website niet op de felbegeerde eerste pagina (of zelfs helemaal niet!) verschijnt. In dit artikel onthullen we de meest voorkomende redenen waarom je pagina niet rankt op Google.

De impact van je positie in de zoekresultaten en Google’s blackbox

Wist je dat de eerste positie in de zoekresultaten 35% ontvangt van de klikken, terwijl positie 2 slechts 15% van de klikken krijgt. Dat is minder dan de helft! Sta je op positie 10 in de zoekresultaten? Dan daalt dat percentage naar slechts 3%. Een hogere positie betekent dus meer verkeer op je website of webshop, daaruit volgt dat je je doel sneller bereikt. 

Technische SEO problemen

Laten we beginnen bij de basis. Technische SEO zorgt ervoor dat Google je website kan crawlen en indexeren. Problemen op dit vlak kunnen je ranking flink kelderen. Problemen met de technische SEO kunnen jouw website onzichtbaar maken voor zoekmachines zoals Google.

Is je website gecrawld en geïndexeerd door Google?

Zorg ervoor dat Google toegang heeft tot je website. Dit kun je controleren met de Google Search Console. Staat je website niet in de index? Dien dan een sitemap in, dit is de digitale plattegrond van je online domein.

URL-inspectie

Problemen met mobiele weergave?

Vergeet niet dat de meerderheid van de zoekopdrachten tegenwoordig via smartphones verloopt. Sinds 2023 hecht Google dan ook veel waarde aan een mobile friendly website. Is je website niet responsive of traag op mobiel? Tijd om dat aan te pakken!

Snelheidsproblemen?

Niemand houdt van een trage website. Google evenmin. Gebruik tools als Google PageSpeed Insights om de snelheid van je website te testen en te optimaliseren.

Page speed insights

Broken links en problemen met interne linkstructuur?

Stel je voor dat Google een auto is. Kapotte links zijn dan wegversperringen. Google kan hierdoor niet alle pagina’s op je website bereiken. Gebruik tools om kapotte links op te sporen en te vervangen. Zorg er daarnaast voor dat je interne links logisch en strategisch worden geplaatst.

Content problemen

Content is king, zeggen ze. En dat klopt helemaal. Maar dan moet het wel de juiste content zijn. Google wil pagina’s ranken die relevant, informatief en waardevol zijn voor de zoeker.

  1. Relevante en waardevolle content? Stel jezelf de vraag: “Zou ik deze pagina zelf nuttig vinden?”. Beantwoordt je content de vragen die gebruikers hebben? Biedt het unieke inzichten of oplossingen
  2. Ontbrekende zoekwoorden? Zoekwoordonderzoek is essentieel. Gebruik relevante zoekwoorden op een natuurlijke manier in je content. Maar overdrijf het niet: keyword stuffing is not-done in SEO-land. Tip:  Gebruik tools zoals SE Ranking om uitgebreide zoekwoordanalyses uit te voeren. Zo ontdek je niet alleen relevante zoektermen, maar ook de zoekvolumes, concurrentie en gerelateerde keywords.
  3. Is je content uniek en origineel? Google straft gekopieerde content af. Zorg ervoor dat je teksten origineel en door jou geschreven zijn.

Autoriteitsproblemen

Naast de kwaliteit van je website, kijkt Google ook naar de autoriteit. Heeft je website een goede reputatie? Vertrouwen andere websites jou genoeg om naar je te linken?

  1. Heeft je website een goede reputatie?
    Bouw backlinks (links van andere websites naar jouw website) op een natuurlijke manier. Gastbloggen, waardevolle infographics creëren of samenwerken met andere websites in jouw niche zijn effectieve methoden om je website gezag te geven. Door op een natuurlijke manier backlinks te verkrijgen, laat je zien dat andere websites jouw content waardevol vinden. Zo bouw je een sterk backlinkprofiel op, wat een signaal is aan zoekmachines dat jouw website betrouwbaar is.
  2. Interne links
    Maak gebruik van interne links om de structuur van je website te verbeteren en gebruikers door je content te leiden.
  3. Sociale signalen
    Is je website actief op sociale media? Krijg je likes, shares en reacties op je content? Sociale signalen kunnen je autoriteit een boost geven. Hoewel social media je positie op Google niet direct beïnvloeden, hebben ze wel een indirecte invloed. Een blog die je deelt op Instagram, Facebook of LinkedIn zal waarschijnlijk vaker gelezen en gedeeld worden dan een blog die je niet op sociale media deelt. Deze extra views en links dragen bij aan een betere SEO-ranking.

Samengevat, een hoge ranking op Google is goud waard. Door te focussen op technische SEO, on-page SEO en off-page SEO vergroot je de kans dat jouw website bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Investeer tijd in waardevolle content, optimaliseer je website en trek waardevolle backlinks aan. Met deze SEO tips ben je op weg naar een succesvolle website!

 

Ben je benieuwd naar hoe wij je kunnen helpen met SEO? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Meer blogs

De rol van kleurenpsychologie in marketing

Kleuren zijn meer dan visuele prikkels. Ze beïnvloeden onze emoties, gedrag en zelfs onze aankoopbeslissingen. In marketing is kleurenpsychologie een krachtig instrument om je merkidentiteit te creëren en je doelgroep te beïnvloeden. In dit blogartikel leer je hoe je kleuren strategisch kunt inzetten om je marketingcampagnes te optimaliseren.

Lees meer
mobile friendly website

Praktische tips om jouw website mobile friendly te maken

Ontdek essentiële tips om jouw website mobielvriendelijk te maken en optimaal te laten presteren op alle apparaten. Leer hoe je de gebruikerservaring verbetert door het ontwerp, de navigatie en laadtijden te optimaliseren. Met onze tips voor responsive design, afbeeldingoptimalisatie en lokale SEO vergroot je je bereik en verbeter je de conversies. Zorg ervoor dat je website niet alleen aantrekkelijk is, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk op smartphones en tablets.

Lees meer
negatieve zoekwoorden in zoekadvertenties

Positieve effecten van negatieve zoekwoorden in zoekadvertenties

Negatieve zoekwoorden zijn cruciaal voor het optimaliseren van betaalde zoekadvertenties. Door irrelevante zoekopdrachten uit te sluiten, kun je de relevantie en effectiviteit van je advertenties verbeteren en kosten verlagen. Ontdek hoe je negatieve zoekwoorden strategisch kunt gebruiken en welke fouten je moet vermijden voor maximale advertentieprestaties.

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be