verkopen op marketplaces amazon bol.com

De kracht van marketplaces: ontdek de voordelen voor jouw business

Wist jij dat 1 op de 2 online gekochte producten in marketplaces wordt aangekocht? In de dynamische wereld van e-commerce zijn marketplaces niet meer weg te denken. Ze werken als centrale knooppunten die kopers en verkopers naadloos met elkaar verbinden in een digitaal ecosysteem. Stel je een grensverleggende online marktplaats voor waar een grote diversiteit aan producten en diensten samenkomt, wat resulteert in een ongeëvenaarde handige en efficiënte winkelervaring. In deze blogpost duiken we dieper in de fascinerende wereld van marketplaces, onthullen we hun voordelen en lichten we de verschillende soorten toe.

De voordelen van marketplaces

Vergroot je bereik en vindbaarheid

Miljoenen potentiële klanten

Marketplaces zoals Bol.com en Amazon trekken miljoenen bezoekers per maand. Door je producten op een marketplace te verkopen, maak je ze zichtbaar voor een veel grotere doelgroep dan je via je eigen webshop zou kunnen bereiken.

Verhoogde naamsbekendheid

Door te associëren met een bekende marketplace, vergroot je automatisch de naamsbekendheid van jouw merk. Dit kan leiden tot meer vertrouwen bij potentiële klanten en meer directe verkopen via je eigen website.

Krachtige marketinginspanningen

Marketplaces investeren fors in marketing en advertising om hun platform te promoten. Hierdoor profiteer je indirect van hun marketingbudget, wat jouw producten onder de aandacht brengt van een breder publiek.

Verkoop internationaal zonder grenzen

Eenvoudige toegang tot nieuwe markten

Marketplaces bieden vaak ondersteuning bij het verkopen in het buitenland, waaronder vertaling van productpagina’s, afhandeling van internationale betalingen en naleving van lokale regelgeving.

Doelgroepen over de hele wereld

Met een marketplace kun je eenvoudig nieuwe markten en doelgroepen in andere landen aanboren, waardoor je jouw omzetpotentieel enorm vergroot.

Internationale reputatie

De (positieve) reputatie van een bekende marketplace kan je helpen om vertrouwen te winnen bij internationale klanten, die wellicht minder bekend zijn met jouw merk.

Verminder je kosten en bespaar tijd

Bestaande infrastructuur

Je hoeft niet te investeren in dure infrastructuur zoals een webwinkel, betalingssysteem of logistiek. De marketplace biedt al deze voorzieningen aan, waardoor je kosten bespaart en tijd kunt besteden aan andere aspecten van je business.

Bespaar tijd

Marketplaces nemen je veel taken uit handen, zoals marketing, klantenservice en orderverwerking. Hierdoor kun je je focussen op het ontwikkelen van je productassortiment en het vergroten van je verkoop.

Ontvang waardevolle data en inzichten

Uitgebreide analyses

Marketplaces bieden je toegang tot waardevolle data over klantgedrag, verkoopprestaties en trends in jouw markt.

Optimalisatie van je strategie

Met deze data kun je je productassortiment, marketingstrategie en prijsstelling optimaliseren om je verkopen te verhogen.

Blijf op de hoogte

Je krijgt waardevolle inzichten in de laatste trends en ontwikkelingen in jouw markt, waardoor je altijd een stap vooruit bent op de concurrentie.

marketplaces

De verschillende soorten marketplaces

Er bestaan verschillende types marketplaces, elk gericht op specifieke bedrijfsmodellen. B2C marketplaces zoals Bol.com, Decathlon, Fnac, Brico… vergemakkelijken transacties tussen bedrijven en consumenten. B2B marketplaces zoals Alibaba richten zich op bedrijven onderling, waardoor grootschalige handel mogelijk wordt. C2C-platforms zoals Marktplaats, Etsy en eBay (beide ook toegankelijk voor kleinere bedrijven) geven individuen de kracht om rechtstreeks met elkaar te kopen en verkopen.

Hoe kies je de juiste marketplace?

Het selecteren van de juiste marketplace is een strategische beslissing. Het platform bepaalt immers jouw bereik, doelgroep, kosten en functionaliteiten. Neem de tijd om diverse marketplaces te vergelijken en te beoordelen op basis van jouw specifieke behoeften.

Bepaal je doelgroep

Wie zijn jouw ideale klanten? Op welke marktplaats zijn ze het meest actief?

Onderzoek de verschillende marketplaces

Vergelijk de features, kostenstructuren, doelgroepen en reputaties van verschillende platforms.

Evalueer je productassortiment

Is jouw product geschikt voor de gekozen marketplace? Voldoet het aan de productvereisten?

Bepaal je budget

Hoeveel commissie ben je bereid te betalen? Houd ook rekening met marketing- en advertentiekosten en de fulfilment- en opslagkosten.

Ontdek de kansen voor jouw groei

Marketplaces bieden een schat aan voordelen voor zowel kopers als verkopers. Terwijl het e-commerce-landschap voortdurend evolueert, kan het verkennen en deelnemen aan marketplaces nieuwe deuren openen voor bedrijven. Of je nu een koper bent die op zoek is naar gemak en diversiteit of een verkoper die een breed publiek wil bereiken, de wereld van marketplaces lonkt.

 

Ben je benieuwd welke marketplace mogelijkheden er zijn voor jouw bedrijf? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek. We bekijken graag hoe we jouw bedrijf of organisatie kunnen lanceren en doen groeien op marketplaces. 

Meer blogs

UX

Verbeter de gebruikerservaring (UX) van je website: 8 tips voor meer succes

Wil je de gebruikerservaring van je website verbeteren? Een goede gebruikerservaring kan het verschil maken tussen een succesvolle website en een die wordt overtroffen door de concurrentie. In deze blogpost delen we 8 tips om de gebruikerservaring van je website te optimaliseren, van het gebruik van call-to-actions tot het optimaliseren voor mobiel gebruik.

Lees meer
Social search

Social Media als zoekmachine: zoek je het op Google of op TikTok?

Social Media: dé nieuwe zoekmachine? De opkomst van social search heeft de manier waarop social media gebruikt wordt totaal veranderd. Het is een populaire trend, vooral onder jongere generaties, om social media te gebruiken in plaats van Google voor al hun opzoekwerk. Zo gebruikt 74% van Gen Z TikTok Search en verkiest 51% dit platform boven Google! Lees hier hoe platforms zoals TikTok & Instagram, Google inhalen als vertrekpunt voor een online zoektocht.

Lees meer
E-mail marketing automation

E-mail marketing automation: bespaar tijd en geld

Een contentkalender is een strategische planningstool waarmee je overzicht, consistentie en focus creëert in je contentmarketing. Een contentkalender dient als een schema waarbij content vooruit wordt gepland voor de komende periode. Het dient als duidelijk overzicht van de kanalen, de periode, de copy en bijhorende visual(s), en targeting. Lees verder om te ontdekken hoe jouw bedrijf het meeste kan halen uit een contentkalender, inclusief zaken waar je rekening mee moet houden. We delen ook enkele handige tips en tricks.

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be