SGE

De toekomst van SGE binnen SEO

SGE, de nieuwe functie van Google die de manier waarop we zoeken ingrijpend kan veranderen, markeert een revolutionaire verandering in de wereld van online zoekopdrachten. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste punten van SGE.

Wat is SGE?

SGE staat voor Search Generative Experience en is een nieuwe functie van Google. In plaats van de gekende zoekresultatenpagina te tonen, biedt SGE een interactieve en gepersonaliseerde zoekervaring. Het maakt gebruik van AI om de zoekintentie van gebruikers te begrijpen en hun relevante informatie te presenteren. Hoewel het experiment oorspronkelijk tot 2023 zou duren, is het verlengd voor onbepaalde tijd en nog niet beschikbaar in België.

Onderzoek door SE Ranking

Een recent onderzoek van SE Ranking naar SGE heeft boeiende inzichten opgeleverd over de werking en impact van deze Google-feature. De analyse, die 30 dagen lang 100.000 keywords en 2 miljoen SGE-zoekresultaten onder de loep nam, bracht enkele opvallende bevindingen aan het licht:
  • 96% van de zoekopdrachten resulteert in SGE-snippets: Dit bewijst dat SGE een breed toepasbare feature is die voor de meeste zoekopdrachten relevante informatie kan aanbieden.
SGE

Bron: https://www.frankwatching.com/archive/2023/10/05/google-search-generative-experience-sge/

  • De gemiddelde lengte van SGE-antwoorden is 4000 tekens: Dit toont aan dat Google uitgebreide en informatieve antwoorden in SGE-snippets kan tonen.
  • SGE-snippets bevatten gemiddeld 28 links naar andere relevante websites: Dit helpt gebruikers om meer te leren over het onderwerp en om andere perspectieven te bekijken. Wat dan ook betekent dat er evenveel of zelfs nog meer concurrentie is dan voorheen in de zoekmachine.

De impact van SGE op SEO

Gevolgen voor het zoekvolume en de klikfrequentie

Terwijl het totale zoekvolume blijft groeien, is er een daling in de klikfrequentie. Dit komt doordat gebruikers direct antwoorden ontvangen zonder dat ze hoeven door te klikken naar andere pagina’s. Een studie van Garner suggereert zelfs dat het aantal klikken tegen 2028 met meer dan 50% zou kunnen afnemen.

Beïnvloeding van de zoekresultaten

Het beïnvloeden van de uitkomsten van SGE is een complexe taak. In tegenstelling tot conventionele SEO, waarbij strategieën zoals optimalisatie van content en backlinking directe invloed hebben, wordt SGE aangestuurd door een geavanceerd AI-systeem dat grotendeels afhankelijk is van trainingsdata. Deze trainingsdata, waarvan de specifieke samenstelling niet volledig transparant is, spelen een cruciale rol bij het bepalen van de output van SGE. Dit maakt het voor marketeers uitdagender om een directe invloed uit te oefenen.

Meetbaarheid binnen SGE

Het meten van prestaties binnen het SGE-framework stelt marketeers voor nieuwe obstakels. Traditionele cijfers zoals posities en de zoekopdrachten zelf zijn niet langer van toepassing. Het ontbreken van duidelijke posities en zoekopdrachten maakt het moeilijker om de effectiviteit van SEO-inspanningen te meten. Het gesprek rond SGE verschuift van kwantitatieve metingen naar kwalitatieve benaderingen. Dit opent de deur naar nieuwe strategieën, zoals het beïnvloeden van de bronnen die in de antwoorden van SGE worden getoond.

Veranderend zoekgedrag en aanpak van content

We staan voor een verandering in het zoekgedrag, met langere en complexere zoekopdrachten. Het is cruciaal om deze evolutie te begrijpen en hierop in te spelen door niet alleen te focussen op zoekwoorden, maar ook op de intentie achter de zoekopdracht. In plaats van puur te streven naar hoge posities in zoekresultaten, is het bouwen van een sterk merk en het creëren van content die specifiek aansluit op de behoeften van de ideale klant essentieel. Dit vereist een meer holistische aanpak van digitale marketing, waarbij de nadruk ligt op het opbouwen van een betekenisvolle connectie tussen het merk en de gebruiker.

Strategische benadering voor marketeers

In de veranderende wereld van SGE en evoluerend zoekgedrag is het essentieel voor marketeers om een strategische benadering aan te nemen. Hier enkele tips:

Voorzie voldoende input voor Gemini

Zorg ervoor dat Gemini, het systeem achter SGE, voldoende informatie heeft om jouw bedrijf te vermelden in de zoekopdrachten van gebruikers. Dit betekent dat je Google voorziet van uitgebreide informatie via jouw eigen website. Het is een strategie die zich richt op het vergroten van de zichtbaarheid in de resultaten van SGE.

Diversiteit in zoekresultaten

Experimenteer met verschillende contentformaten, zoals video, podcast, en social media. In een landschap waar traditionele SEO mogelijk minder impact heeft, biedt diversiteit in contentformats de mogelijkheid om op alternatieve manieren op te vallen.

Zero-click SEO

Focus op het creëren van persoonlijke en gepersonaliseerde content. Hoewel gebruikers minder geneigd zijn om door te klikken naar externe links, kan het creëren van content die direct aanspreekt ervoor zorgen dat jouw merk onthouden wordt.

Toekomstgerichte aanpak

Richt je op conversiegerichte zoekopdrachten. Met de verwachte daling van klikfrequenties tegen 2028 is het belangrijk om te anticiperen op zoekopdrachten waarbij gebruikers waarschijnlijk acties op jouw website willen voltooien.

Investeer in merkopbouw

Verminder de afhankelijkheid van traditionele SEO door te werken aan het opbouwen van een sterk merk. Dit betekent minder nadruk op non-branded SEO en meer op het creëren van een merk dat onmisbaar is in het ecosysteem van SGE.

Conclusie

Google’s SGE heeft het potentieel om het SEO-landschap aanzienlijk te veranderen. Een digital marketeer moet proactief nadenken over strategieën en zich aanpassen aan deze verschuivende zoekervaring. De toekomst van SEO is in beweging, en het is van cruciaal belang om voorbereid te zijn op dit nieuwe tijdperk in digitale marketing. Benieuwd naar hoe wij jouw merk of bedrijf meer zichtbaar kunnen maken? Neem vandaag nog contact met ons op voor een strategisch gesprek over hoe we samen jouw digitale aanwezigheid kunnen versterken in deze snel veranderende digitale wereld.

Meer blogs

Google ranking verbeteren

Waarom je pagina niet rankt op Google: oorzaken en oplossingen

Je hebt hard gewerkt aan je website, maar toch blijft je pagina laag ranken in de Google zoekresultaten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste redenen waarom je pagina mogelijk niet goed rankt. Van technische SEO-problemen tot content issues en autoriteitsproblemen. Leer hoe je je website kunt optimaliseren om een hogere positie te behalen in de zoekresultaten. Met deze tips ben je op weg naar meer verkeer en succes online.

Lees meer
Laadsnelheid website

Verbeter de laadsnelheid van je website met deze 5 praktische tips

Een trage website is een frustratie voor gebruikers en schadelijk voor je SEO. Met deze vijf praktische tips leer je hoe je de laadsnelheid van je website kunt verbeteren. Van het analyseren van je huidige prestaties en het comprimeren van afbeeldingen tot het verminderen van omleidingen en het optimaliseren van plugins – ontdek hoe je eenvoudig je website sneller kunt maken en zowel bezoekers als zoekmachines tevreden kunt stellen.

Lees meer
Stairway F.C.

Stairway F.C. for the win!

IIn de aanloop naar de EK-voetbalmatch tussen Roemenië en de Rode Duivels, stellen we graag ons team van marketingkampioenen van Stairway FC voor. Onder leiding van de Marketing Manager staan onze 11 digitale marketingstrategieën klaar in een onverslaanbare 4-3-3 formatie. Lees in onze nieuwe blogpost alles over hoe onze succesvolle ploegopstelling met iedere tegenstander de vloer aanveegt!

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be