Op donderdag 30 november vond de e-commerce day georganiseerd door Universiteit Gent en HOGENT, plaats. De e-commerce day bood een platform voor het bespreken van trends, ontwikkelingen en activiteiten in de wereld van e-commerce. Davy Tollenaere, de CEO van Stairway, leidde de aanwezigen doorheen de verschillende keynotes. 

Drie gastsprekers uit de wereld van e-commerce deelden er hun inzichten. Katrien Mooijaart en Viktor Nuytten trapten de dag af. Zij zijn vertegenwoordigers van BeCom, een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van vertrouwen en veiligheid bij online winkelen. Daarna nam Maxence Vercruysse van Merkado het over. De dag werd afgesloten door Anne Van den Bossche, new business developer bij Bol, die diepgaande inzichten deelde vanuit de welbekende marketplace Bol.

Veilig online winkelen met trustmarks

Je kent de badges “Veilig winkelen” of “Gegarandeerd veilig” op sommige websites waarschijnlijk wel. Consumenten die online gaan winkelen, willen weten of de website te vertrouwen is. Dat is waar trustmarks in beeld komen. Het zijn eigenlijk stempels van goedkeuring die zeggen: “Hey, deze winkel doet het goed!”

Binnen de e-commerce zijn er 3 verschillende trustmarks die je als website kan behalen. Even een opsomming:

Unizo Certified Webshop (België)

Dit certificaat geeft aan dat de webshop voldoet aan de kwaliteitsnormen en gedragscodes die zijn opgesteld door Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers.

Unizo Certified webshop

Becom (België)

 Becom is een Belgische organisatie die trustmarks toekent aan Belgische webshops die aan bepaalde normen voldoen.

BeCom

E-commerce Europe (internationaal)

Dit trustmark is een internationaal erkend keurmerk dat aangeeft dat de webshop voldoet aan specifieke e-commercestandaarden die door e-commerce Europe zijn opgesteld.

Ecommerce Europe

Wat zijn de voor- en nadelen van een trustmark? 

Voordelen van een trustmark

  • Vertrouwen opbouwen: Een trustmark fungeert als een garantie voor consumenten dat een website voldoet aan bepaalde normen voor veiligheid, betrouwbaarheid en klantenservice, wat het vertrouwen vergroot.
  • Conversieverbetering: Het tonen van een trustmark kan de conversieratio’s verhogen, omdat consumenten eerder geneigd zijn om aankopen te doen bij websites die betrouwbaarheid uitstralen.
  • Consumentenbescherming: Trustmarks kunnen dienen als een vangnet voor consumenten, waardoor ze zich beschermd voelen in het geval van problemen met aankopen of transacties.
  • Competitief voordeel: Het hebben van een erkend trustmark kan een concurrentievoordeel bieden, vooral als consumenten geneigd zijn om bij vertrouwde winkels te kopen.

Nadelen van een trustmark

  • Kosten en vereisten: Sommige trustmarks vereisen kosten en het voldoen aan specifieke vereisten. Dit kan een financiële en operationele last zijn voor bedrijven.
  • Complexiteit en tijdsduur: Het verkrijgen van bepaalde trustmarks kan complex zijn en tijd in beslag nemen. Dit kan een uitdaging zijn voor bedrijven die snelheid en flexibiliteit nodig hebben.
  • Gebrek aan uniformiteit: Er is geen uniforme standaard voor trustmarks, wat betekent dat consumenten de betekenis en waarde ervan mogelijk niet altijd consistent begrijpen.
  • Veranderende perceptie: Het vertrouwen dat consumenten in bepaalde trustmarks hebben, kan in de loop der tijd veranderen als gevolg van verschuivingen in de markt of incidenten met gecertificeerde bedrijven.

Marketplaces als opkomende e-commerce trend

De waardevolle inzichten die we hebben opgedaan over het online gedrag van consumenten waren heel opvallend. Het gebruik van smartphones voor browsen en aankopen bijvoorbeeld was enorm gestegen. Hoewel online shoppers meer uitgeven, neemt het aantal aankopen af, wat resulteert in een stijging van het gemiddelde bedrag per aankoop. Interessant is ook dat de meeste online shoppingactiviteiten plaatsvinden tijdens de week na de werkuren. Deze bevindingen laten zien dat consumenten hun zoektocht naar producten beginnen op zoekmachines zoals Google of rechtstreeks op online marketplaces. Opvallend is dat maar liefst 3 op de 5 consumenten de voorkeur geven aan deze marketplaces voor hun online aankopen. Deze trends bieden waardevolle inzichten voor online retailers die hun strategieën willen afstemmen op het evoluerende gedrag van de moderne consument. 

Wat is een online marketplace nu precies? 

Online marketplaces zijn dé plek om consumenten te bereiken, waar diverse verkopers hun aanbod presenteren. Een online marketplace is een digitale ruimte waar meerdere verkopers hun producten op één platform aanbieden, waaronder de welbekende Amazon, Bol en Decathlon. Met 1 op de 5 aankopen die wereldwijd online plaatsvinden, spelen de online marketplaces een sleutelrol, waarbij 1 op de 2 online gekochte producten hier wordt aangekocht. 

Marketplaces als partner voor webshops

In plaats van je webshop te kannibaliseren, vullen marketplaces die juist aan. De merktrouwe klanten blijven hun aankopen doen op jouw website, en de marketplaces trekken potentiële nieuwe klanten aan. Bovendien ontdekt 4 op de 5 consumenten wereldwijd nieuwe producten of merken via deze veelzijdige platformen. Dit maakt marketplaces niet alleen handig, maar ook een krachtige tool om je bereik te vergroten en diverse klantgroepen aan te spreken.  

Het golden ticket van de Buy Box

In de wereld van online winkelen is de Buy Box een krachtig concept dat de dynamiek tussen verkopers op platforms zoals Amazon bepaalt. De Buy Box is een venster aan de rechterkant van de productpagina waar je als consument snel en gemakkelijk je aankoop kunt afronden. Wat maakt de Buy Box zo cruciaal voor verkopers? Wel, de algoritmes achter de schermen selecteren één verkoper uit de pool op basis van verschillende factoren, waaronder prijs, inhoud en levertijden. Die ene gelukkige verkoper krijgt dan de kans om zijn product rechtstreeks aan de klant te verkopen via de Buy Box. Het is een intensieve competitie, maar het winnen ervan kan de zichtbaarheid en de verkoopcijfers van een verkoper aanzienlijk vergroten. Het is als het spreekwoordelijke gouden ticket in de e-commerce, waarbij winnen gelijk staat aan directe toegang tot de winkelwagentjes van talloze online shoppers. 

De buy box van Amazon

Optimaliseer, adverteer, groei

Sommige online marketplaces, waaronder Bol.com, bieden bedrijven diverse diensten aan om het proces te vergemakkelijken. Een van die diensten omvat logistieke services, waarbij bedrijven hun opslag en transport volledig of gedeeltelijk toevertrouwen aan de online marketplaces. Deze aanpak kan niet alleen de kosten verlagen, maar ook duurzamere opties bieden. Bovendien vergroot het de kans om in de felbegeerde buy box te verschijnen en draagt het bij aan een hogere klantentevredenheid. Aan de andere kant kunnen bedrijven ervoor kiezen om het beheer van advertenties over te laten aan de online marketplace zelf. Deze platformen bieden tools voor de verspreiding van displayadvertenties en advertenties op sociale media. Op deze manier kunnen bedrijven hun zichtbaarheid vergroten en extra opvallen bij hun doelgroep. Het omarmen van deze diensten van online marketplaces biedt bedrijven niet alleen operationele efficiëntie, maar opent ook de deur naar nieuwe mogelijkheden voor.

Eco-friendly e-commerce

Duurzaamheid stond centraal op deze e-commerce day. De gastsprekers deelden waardevolle inzichten over consumentengedrag en best practices voor bedrijven om een duurzamere koers te varen. De helft van de consumenten hecht belang aan duurzaamheid, waarbij een kwart van de consumenten zelfs bereid is extra te betalen voor duurzamere producten. De motivatie voor duurzaamheid is aanwezig, nu de kennis nog… Want het aantal consumenten dat geen duurzame webshop kan opnoemen, is ook de helft van de consumenten. 

De e-commerce paradox ontkracht 

Een hardnekkige misvatting over online shoppen is dat het minder duurzaam zou zijn dan fysiek winkelen. In werkelijkheid kan één transportmiddel tien online gekochte producten vervoeren, terwijl tien auto’s elk afzonderlijk naar de winkel gaan om een product op te halen.

Bedrijven nemen het voortouw

Bedrijven kunnen op verschillende manieren bijdragen aan een duurzamere e-commercecyclus:

  • Productieprocessen optimaliseren voor duurzaamheid. 
  • Verpakkingen aanpassen door te kiezen voor recycleerbaar of herbruikbaar materiaal en compacte verpakkingen aan te bieden. Die verminderen het onnodig transport van “lucht”. 
  • Duurzame alternatieven aanbieden op gebied van levering zoals pick-up points, fietskoeriers en elektrisch transport. 
  • Maatregelen nemen met betrekking tot retourneren. Dat kan door het bijvoegen van retourlabels, vermijden van onnodige deconstructie en het in rekening brengen van extra kosten voor ‘serial returners’ zijn mogelijke maatregelen.

Op Europees niveau wordt wetgeving rond duurzaamheid in e-commerce voortdurend bijgestuurd. Het is een evoluerend landschap waarin zowel bedrijven als consumenten een actieve rol moeten spelen om een positieve impact te hebben op het milieu en de toekomst van online winkelen.

Op weg naar een bloeiende toekomst in e-commerce

Ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn voor jouw webshop? Of zijn er uitdagingen waarop je botst in e-commerce met jouw bedrijf of organisatie? Contacteer ons via up@stairway.be voor een vrijblijvend gesprek. We bekijken graag hoe we jouw bedrijf of organisatie kunnen lanceren en doen groeien op het vlak van e-commerce. 

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be