Hoe je als automerk in België je doelgroep beter kan bereiken

De grote automerken in België staan bekend om hun opvallende online aanwezigheid en advertenties. Wanneer we hun advertenties even van dichterbij bekijken, dan valt het op dat deze toch niet altijd even goed zitten. Achter glanzende wagens en grote slogans schuilt een wereld waarin de essentie soms verloren lijkt te gaan. We werpen een kritische blik op hoe grote spelers zoals Audi, BMW, Mercedes-Benz, Volvo, enz. hun doelgroepen benaderen via advertenties op social media. Op basis hiervan delen we hierover enkele fascinerende inzichten. 

Wat valt op in de advertenties van grote spelers

Grote automerken in België lijken een gemeenschappelijke trend te volgen: het benadrukken van nieuwe modellen en het aanbieden van proefritten. De focus ligt sterk op slogans die direct oproepen tot actie, zoals ‘Boek nu uw testrit’,… Hoewel deze aanpak heel direct is, roept het de vraag of het op de essentie van de consumentenbehoeften raakt.

Slogans en directe oproepen

Krachtige slogans en directe oproepen tot actie vormen de ruggengraat van veel online advertenties. ‘Probeer exclusieve updates’, ‘boek nu uw testrit’ zijn allemaal slogans met als doel de consument onmiddellijk te betrekken. Het is cruciaal om als merk te erkennen dat mensen aan het begin van de marketingfunnel nog geen behoefte hebben aan bottom-of-funnel content zoals kortingscodes of proefritten. Voor deze doelgroep is het belangrijk om eerst algemene informatie over producten en modellen te verkrijgen. Dit aangezien ze mogelijk nog niet volledig bekend zijn met deze gegevens. In deze fase kan een directe benadering ontmoedigend werken voor degenen die nieuwsgierig zijn en nog niet klaar zijn voor concrete actie.

Promoties en aanbiedingen

Promoties en aanbiedingen zijn in het algemeen gericht op het stimuleren van onmiddellijke actie. Grote automerken concurreren met kortingen, gratis extra’s en speciale financieringen om consumenten te verleiden. Dergelijke promoties zijn meer gericht op consumenten die zich aan het einde van de aankoopfunnel bevinden, waar ze al dichter bij de beslissing staan. De nadruk ligt op het geven van de laatste zet om tot aankoop over te gaan. Hierbij moeten we de vraag stellen of de doelgroep aan het begin van de funnel zich hier ook aangesproken zal voelen.

De opvallende case van Audi

Tussen al deze grote merken springt één merk er toch uit: Audi. Zij zetten iets meer in op de specificaties van de auto. Audi adverteert bijvoorbeeld over hun trekhaakkoffer en andere accessoires voor Audi-wagens. Dit legt de focus op functionaliteit en geeft de consument meer informatie over aanvullende producten die beschikbaar zijn.

Hoe kunnen automerken een breder publiek aanspreken?

Om een meer gevarieerd publiek te bereiken, is het van belang dat automerken de fases van de customer journey goed volgen. Door deze benadering kunnen merken doelgerichte advertentiestrategieën inzetten die specifiek zijn afgestemd op elk stadium van de funnel, waardoor ze niet alleen de aandacht trekken van potentiële kopers aan het einde van het traject, maar ook degenen die zich nog in een vroegere fase bevinden.

Bewustwording (top of funnel)

In de bewustwordingsfase draait het allemaal om het introduceren van het merk en het creëren van interesse. Visueel aantrekkelijke videoadvertenties die de essentie van het merk vastleggen, kunnen de aandacht van deze doelgroep trekken. Hierbij moet de nadruk liggen op algemene merkwaarden, innovaties en de unieke rijervaring.

Overweging (midden van de funnel)

In de overwegingsfase willen consumenten gedetailleerdere informatie. Interactieve inhoud, zoals virtuele rondleidingen door de auto’s met aandacht voor functies en prestaties, kan hier effectief zijn. Klantgetuigenissen en vergelijkingen met andere modellen zijn ook heel interessant in deze fase.

Beslissing (onderaan de funnel)

Wanneer consumenten zich in de beslissingsfase bevinden, is het cruciaal om ze te voorzien van directe, actiegerichte informatie. Speciale aanbiedingen, proefritmogelijkheden en financieringsopties moeten prominent aanwezig zijn in de advertenties. Het doel is om hen over de streep te trekken en de keuze voor jouw merk te vergemakkelijken.

Conclusie

Onze aanbeveling aan automerken is duidelijk: om een breder publiek aan te spreken, is het van groot belang om de reis van consumenten nauw op te volgen. Door doelgerichte advertentiestrategieën in te zetten voor elk stadium van de funnel, van bewustwording tot beslissing, kunnen merken niet alleen de aandacht trekken van potentiële kopers aan het einde van het traject, maar ook diegenen die zich nog in een vroege fase bevinden.

 

Wil je meer inzicht krijgen in doeltreffende digitale marketingstrategieën? Ontdek hoe Stairway bedrijven helpt bij het creëren van impactvolle online campagnes en een betekenisvolle connectie met hun doelgroep tot stand brengt. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en bekijken graag hoe we jouw bedrijf of organisatie kunnen doen groeien!

Meer blogs

UX

Verbeter de gebruikerservaring (UX) van je website: 8 tips voor meer succes

Wil je de gebruikerservaring van je website verbeteren? Een goede gebruikerservaring kan het verschil maken tussen een succesvolle website en een die wordt overtroffen door de concurrentie. In deze blogpost delen we 8 tips om de gebruikerservaring van je website te optimaliseren, van het gebruik van call-to-actions tot het optimaliseren voor mobiel gebruik.

Lees meer
Social search

Social Media als zoekmachine: zoek je het op Google of op TikTok?

Social Media: dé nieuwe zoekmachine? De opkomst van social search heeft de manier waarop social media gebruikt wordt totaal veranderd. Het is een populaire trend, vooral onder jongere generaties, om social media te gebruiken in plaats van Google voor al hun opzoekwerk. Zo gebruikt 74% van Gen Z TikTok Search en verkiest 51% dit platform boven Google! Lees hier hoe platforms zoals TikTok & Instagram, Google inhalen als vertrekpunt voor een online zoektocht.

Lees meer
E-mail marketing automation

E-mail marketing automation: bespaar tijd en geld

Een contentkalender is een strategische planningstool waarmee je overzicht, consistentie en focus creëert in je contentmarketing. Een contentkalender dient als een schema waarbij content vooruit wordt gepland voor de komende periode. Het dient als duidelijk overzicht van de kanalen, de periode, de copy en bijhorende visual(s), en targeting. Lees verder om te ontdekken hoe jouw bedrijf het meeste kan halen uit een contentkalender, inclusief zaken waar je rekening mee moet houden. We delen ook enkele handige tips en tricks.

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be