AI crawlers

Inzicht in AI crawlers en hoe ze je website beïnvloeden

Wat zijn AI crawlers?

AI crawlers, ook wel bekend als “intelligent bots” of “web scrapers”, zijn geautomatiseerde programma’s die websites bezoeken en data verzamelen. Ze gebruiken geavanceerde kunstmatige intelligentie om te begrijpen wat voor soort informatie op een website staat en om die informatie te structureren en te categoriseren. Deze intelligent bots brengen zowel praktische als ethische overwegingen met zich mee. Hoewel AI crawling bijdraagt aan de vooruitgang van AI, roept het ook discussies op over kwesties zoals het eigendom van inhoud, privacy en controle.

AI crawlers

Bron foto: https://www.monetizemore.com/blog/ai-crawlers/

Waarom je AI crawlers toegang tot je website moet verbieden

Er zijn verschillende redenen waarom je als bedrijf AI crawlers toegang tot je website zou willen verbieden:

Concurrentie

AI crawlers kunnen waardevolle informatie van je website verzamelen, zoals productprijzen, marketingstrategieën, of zelfs klantgegevens. Deze informatie kan door concurrenten worden gebruikt om hun eigen concurrentiepositie te versterken.

Bescherming van intellectuele eigendom

De content op je website, zoals teksten, afbeeldingen en video’s, zijn auteursrechtelijk beschermd. AI crawlers kunnen deze content kopiëren en verspreiden zonder toestemming, wat tot schending van intellectuele eigendom kan leiden. Daarnaast kan dit aanleiding geven om afbeeldingen en logo’s te verwerken in nieuwe afbeeldingen die niet overeenkomen met wat een merk, bedrijf of organisatie uitstraalt.

Impact op technische resources

AI crawlers kunnen een grote hoeveelheid bandbreedte en servercapaciteit verbruiken. Dit kan leiden tot vertragingen voor jouw websitebezoekers en zelfs tot downtime.

Hoe je AI crawlers kunt blokkeren

Gelukkig kun je AI crawlers ook blokkeren om de controle over je website te behouden. Dit kan op verschillende manieren zoals het gebruik van een robots.txt bestand, een firewall of een crawler detection service.

Er zijn verschillende manieren om AI crawlers te blokkeren:

  • Gebruik een robots.txt-bestand: een robots.txt-bestand is een tekstbestand dat crawlers instructies geeft over welke delen van je website ze mogen crawlen en welke niet.
  • Gebruik een firewall: je kunt een firewall configureren om de toegang tot je website te beperken tot bepaalde IP-adressen of user agents (een specifiek veld in de HTTP request dat informatie over de gebruiker bevat).
  • Gebruik een crawler detection service: er zijn verschillende services zoals DataDome, HUMAN security,… die AI crawlers kunnen detecteren en blokkeren.

Conclusie

Het is belangrijk om te overwegen of je wel of geen toegang wilt verlenen aan AI crawlers op je website. Het door AI crawlers laten doorzoeken van je website brengt diverse risico’s met zich mee. Daarom is het raadzaam om deze risico’s in overweging te nemen en passende maatregelen te nemen om de beveiliging en controle over je online inhoud te waarborgen.

 

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe Stairway jouw digitale strategie kan versterken.

Meer blogs

Google ranking verbeteren

Waarom je pagina niet rankt op Google: oorzaken en oplossingen

Je hebt hard gewerkt aan je website, maar toch blijft je pagina laag ranken in de Google zoekresultaten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste redenen waarom je pagina mogelijk niet goed rankt. Van technische SEO-problemen tot content issues en autoriteitsproblemen. Leer hoe je je website kunt optimaliseren om een hogere positie te behalen in de zoekresultaten. Met deze tips ben je op weg naar meer verkeer en succes online.

Lees meer
Laadsnelheid website

Verbeter de laadsnelheid van je website met deze 5 praktische tips

Een trage website is een frustratie voor gebruikers en schadelijk voor je SEO. Met deze vijf praktische tips leer je hoe je de laadsnelheid van je website kunt verbeteren. Van het analyseren van je huidige prestaties en het comprimeren van afbeeldingen tot het verminderen van omleidingen en het optimaliseren van plugins – ontdek hoe je eenvoudig je website sneller kunt maken en zowel bezoekers als zoekmachines tevreden kunt stellen.

Lees meer
Stairway F.C.

Stairway F.C. for the win!

IIn de aanloop naar de EK-voetbalmatch tussen Roemenië en de Rode Duivels, stellen we graag ons team van marketingkampioenen van Stairway FC voor. Onder leiding van de Marketing Manager staan onze 11 digitale marketingstrategieën klaar in een onverslaanbare 4-3-3 formatie. Lees in onze nieuwe blogpost alles over hoe onze succesvolle ploegopstelling met iedere tegenstander de vloer aanveegt!

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be