AI crawlers

Inzicht in AI crawlers en hoe ze je website beïnvloeden

Wat zijn AI crawlers?

AI crawlers, ook wel bekend als “intelligent bots” of “web scrapers”, zijn geautomatiseerde programma’s die websites bezoeken en data verzamelen. Ze gebruiken geavanceerde kunstmatige intelligentie om te begrijpen wat voor soort informatie op een website staat en om die informatie te structureren en te categoriseren. Deze intelligent bots brengen zowel praktische als ethische overwegingen met zich mee. Hoewel AI crawling bijdraagt aan de vooruitgang van AI, roept het ook discussies op over kwesties zoals het eigendom van inhoud, privacy en controle.

AI crawlers

Bron foto: https://www.monetizemore.com/blog/ai-crawlers/

Waarom je AI crawlers toegang tot je website moet verbieden

Er zijn verschillende redenen waarom je als bedrijf AI crawlers toegang tot je website zou willen verbieden:

Concurrentie

AI crawlers kunnen waardevolle informatie van je website verzamelen, zoals productprijzen, marketingstrategieën, of zelfs klantgegevens. Deze informatie kan door concurrenten worden gebruikt om hun eigen concurrentiepositie te versterken.

Bescherming van intellectuele eigendom

De content op je website, zoals teksten, afbeeldingen en video’s, zijn auteursrechtelijk beschermd. AI crawlers kunnen deze content kopiëren en verspreiden zonder toestemming, wat tot schending van intellectuele eigendom kan leiden. Daarnaast kan dit aanleiding geven om afbeeldingen en logo’s te verwerken in nieuwe afbeeldingen die niet overeenkomen met wat een merk, bedrijf of organisatie uitstraalt.

Impact op technische resources

AI crawlers kunnen een grote hoeveelheid bandbreedte en servercapaciteit verbruiken. Dit kan leiden tot vertragingen voor jouw websitebezoekers en zelfs tot downtime.

Hoe je AI crawlers kunt blokkeren

Gelukkig kun je AI crawlers ook blokkeren om de controle over je website te behouden. Dit kan op verschillende manieren zoals het gebruik van een robots.txt bestand, een firewall of een crawler detection service.

Er zijn verschillende manieren om AI crawlers te blokkeren:

  • Gebruik een robots.txt-bestand: een robots.txt-bestand is een tekstbestand dat crawlers instructies geeft over welke delen van je website ze mogen crawlen en welke niet.
  • Gebruik een firewall: je kunt een firewall configureren om de toegang tot je website te beperken tot bepaalde IP-adressen of user agents (een specifiek veld in de HTTP request dat informatie over de gebruiker bevat).
  • Gebruik een crawler detection service: er zijn verschillende services zoals DataDome, HUMAN security,… die AI crawlers kunnen detecteren en blokkeren.

Conclusie

Het is belangrijk om te overwegen of je wel of geen toegang wilt verlenen aan AI crawlers op je website. Het door AI crawlers laten doorzoeken van je website brengt diverse risico’s met zich mee. Daarom is het raadzaam om deze risico’s in overweging te nemen en passende maatregelen te nemen om de beveiliging en controle over je online inhoud te waarborgen.

 

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe Stairway jouw digitale strategie kan versterken.

Meer blogs

UX

Verbeter de gebruikerservaring (UX) van je website: 8 tips voor meer succes

Wil je de gebruikerservaring van je website verbeteren? Een goede gebruikerservaring kan het verschil maken tussen een succesvolle website en een die wordt overtroffen door de concurrentie. In deze blogpost delen we 8 tips om de gebruikerservaring van je website te optimaliseren, van het gebruik van call-to-actions tot het optimaliseren voor mobiel gebruik.

Lees meer
Social search

Social Media als zoekmachine: zoek je het op Google of op TikTok?

Social Media: dé nieuwe zoekmachine? De opkomst van social search heeft de manier waarop social media gebruikt wordt totaal veranderd. Het is een populaire trend, vooral onder jongere generaties, om social media te gebruiken in plaats van Google voor al hun opzoekwerk. Zo gebruikt 74% van Gen Z TikTok Search en verkiest 51% dit platform boven Google! Lees hier hoe platforms zoals TikTok & Instagram, Google inhalen als vertrekpunt voor een online zoektocht.

Lees meer
E-mail marketing automation

E-mail marketing automation: bespaar tijd en geld

Een contentkalender is een strategische planningstool waarmee je overzicht, consistentie en focus creëert in je contentmarketing. Een contentkalender dient als een schema waarbij content vooruit wordt gepland voor de komende periode. Het dient als duidelijk overzicht van de kanalen, de periode, de copy en bijhorende visual(s), en targeting. Lees verder om te ontdekken hoe jouw bedrijf het meeste kan halen uit een contentkalender, inclusief zaken waar je rekening mee moet houden. We delen ook enkele handige tips en tricks.

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be