Social search

Social Media als zoekmachine: zoek je het op Google of op TikTok?

We zien een opmerkelijke verschuiving in hoe mensen online informatie zoeken. Steeds vaker wenden we ons tot social media platforms in plaats van traditionele zoekmachines zoals Google. Dit fenomeen, de opkomst van social media als zoekmachine, heeft een significante impact op de manier waarop we online informatie consumeren en delen.

De opkomst van social search

De opkomst van social search heeft de manier waarop social media gebruikt wordt totaal veranderd. We gebruiken ze steeds meer om informatie op te zoeken. Platforms hebben hun zoekfunctionaliteiten verbeterd waardoor “social search” onmisbaar is geworden binnen de klantreis. Het is een populaire trend, vooral onder jongere generaties, om social media te gebruiken in plaats van Google voor al hun opzoekwerk. Zo gebruikt 74% van Gen Z TikTok Search en verkiest 51% dit platform boven Google.

Deze verschuiving is te verklaren door verschillende factoren:

  • Authentiek karakter van social media: gebruikers waarderen de authenticiteit en persoonlijkheid van content op social media.
  • Snelheid: social media platforms bieden snelle en directe antwoorden op vragen.
  • Visuele content: videocontent is enorm populair en social media platforms bieden hiervoor een perfecte uitvalsbasis.
  • Verbeterde zoekfunctionaliteit: social media platforms hebben hun zoekfunctionaliteiten de afgelopen jaren sterk verbeterd.

Dit heeft een significante impact op de manier waarop we met online informatie omgaan. Bedrijven en marketeers moeten op deze trend inspelen en hun social SEO aanpassen om zo relevant te blijven voor hun doelgroep. Dit betekent onder andere:

  • Optimalisatie van het profiel: zorg ervoor dat je social media profiel compleet en geoptimaliseerd is voor relevante zoekwoorden.
  • Posten van waardevolle en relevante content: deel waardevolle content die relevant is voor je doelgroep en die hen aanspoort tot interactie.
  • Gebruik van relevante hashtags: hashtags zijn een belangrijke manier om content te categoriseren en vindbaar te maken op social media.

Google search vs social search

Vandaag de dag zijn zowel social media als Google belangrijke bronnen voor het zoeken naar informatie. Tussen deze 2 platformen liggen er grote verschillen van hoe ze informatie presenteren en ordenen. Hieronder beschrijven we de belangrijkste verschillen en de implicaties voor gebruikers en marketeers.

GOOGLE SEARCH

Google is een zoekmachine die vertrouwt op geavanceerde algoritmen om de meest relevante en betrouwbare informatie te presenteren. De ranking van websites in Google’s zoekresultaten is gebaseerd op diverse factoren, waaronder:

  • Zoekwoordrelevantie: de mate waarin de content van een website overeenkomt met de ingevoerde zoekopdracht.
  • Backlinks: de hoeveelheid en kwaliteit van links van andere websites naar de betreffende website.
    Gebruikerservaring: de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van de website.
  • Contentkwaliteit: de originaliteit, bruikbaarheid en waarde van de content voor de zoeker.

SOCIAL SEARCH

Social media platforms integreren traditionele zoekfunctionaliteit met de dynamische aspecten van sociale netwerken. De zoekresultaten op deze platforms worden beïnvloed door:

  • Sociale connecties: de interacties en connecties van een gebruiker binnen het netwerk. Content gedeeld door vrienden of gevolgde accounts krijgt vaak prioriteit.
  • Gebruikersgedrag: platforms analyseren de accounts die gebruikers volgen, de posts waarop ze reageren en de onderwerpen die hen interesseren.
  • Engagement: berichten met hoge engagement (likes, shares, saves, comments) worden prominenter getoond in de zoekresultaten.
  • Hashtags en trends: social media platforms hechten veel waarde aan hashtags, trending topics, herkenbare muziek en challenges.

In tegenstelling tot Google is social search dynamischer en sterker gepersonaliseerd. De zoekresultaten weerspiegelen niet alleen wat wereldwijd relevant is, maar kijken naar wat relevant is binnen iemands sociale kring en persoonlijke interesses. Hierdoor kunnen twee personen dezelfde zoekopdracht ingeven maar totaal andere resultaten verkrijgen afhankelijk van diens persoonlijke interesses.

Optimaliseer al je kanalen

LinkedIn

Op LinkedIn zijn de zoekopdrachten gebaseerd op de behoeften van de gebruiker. Werkenden, bedrijven, werkzoekenden en recruiters hebben andere doelen en gebruiken LinkedIn dus om andere redenen.

Om jezelf of je bedrijf beter vindbaar te maken op LinkedIn, zijn er een aantal belangrijke activiteiten die je kunt ondernemen:

  • Profieloptimalisatie met zoekwoorden
  • Regelmatig blogs posten en waardevolle, relevante content
  • Actieve betrokkenheid bij elke post

Facebook

Facebook is een van de minder populaire zoekmachines. De oorzaak hiervan ligt bij het feit dat je vrienden moet zijn om iemands berichten te zien. Hierdoor vind je beperkte resultaten.

Ook al zijn de meeste bedrijfspagina’s openbaar, mensen zijn op social media op zoek naar resultaten van andere mensen. Ook zijn ze vaak op zoek naar content breder dan wat hun vrienden te bieden hebben, wat op Facebook beperkter is.

Om jezelf of je bedrijf beter vindbaar te maken op Facebook, zijn er een aantal belangrijke activiteiten die je kunt ondernemen:

  • Gebruik van zoekwoorden in je profielpagina en al je berichten
  • Frequente, boeiende posts
  • Actieve deelname in Facebook-groepen verhoogt zichtbaarheid

Instagram

Instagram wordt veel gebruikt als zoekmachine omdat het, in tegenstelling tot Facebook, een open karakter heeft. Daarnaast is er binnen een grote gebruikersgroep behoefte aan relevante, hedendaagse resultaten en ervaringen van andere mensen.

Instagram is geen geweldige zoekmachine vergeleken met Youtube of Tiktok. Dit komt doordat het letterlijke eerste woord van je zoekopdracht getoond wordt in de vorm van accountnamen, in plaats van posts die antwoord kunnen geven op je zoekopdracht.

Om jezelf of je bedrijf beter vindbaar te maken op Instagram, zijn er een aantal belangrijke activiteiten die je kunt ondernemen:

  • Optimalisatie van je profiel en posts met relevante zoekwoorden
  • Hoogwaardige visuele content met focus op Stories en Reels
  • Consistent posten en community-interactie: viewtime, likes, saves, shares, reacties

TikTok

TikTok heeft de wereld van “social search” op de kaart gezet. Dit is te danken aan de effectiviteit als zoekmachine. Deze effectiviteit komt voort uit de manier waarop TikTok content labelt. Tiktok maakt gebruik van geavanceerde systemen waarbij elk stukje content duizenden labels krijgt. Deze labels maken het makkelijker en nauwkeuriger om de enorme hoeveelheid content op het platform te doorzoeken.

De algoritmen van TikTok zijn effectief in het herkennen en categoriseren van content. Een van de belangrijkste factoren voor hun populariteit en gebruiksgemak is de mogelijkheid van TikTok om snel relevante video’s te identificeren en presenteren binnen de zoekopdrachten van de gebruiker.

Wat Tiktok onderscheidt zijn hun jonge gebruikers. Deze jongere generaties hebben een ander zoekgedrag en interesses dan oudere. Ze zijn ook opgegroeid in een digitale wereld waar platforms zoals TikTok een primaire bron van informatie zijn. Voor hen is zoeken op TikTok dus een no-brainer.

Om jezelf of je bedrijf beter vindbaar te maken op Tiktok, zijn er een aantal belangrijke activiteiten die je kunt ondernemen:

  • Gebruik van trending hashtags en geluiden
  • Pakkende en aansprekende video-omschrijvingen en bijschriften
  • Korte video’s maken waarin je de kijker persoonlijk aanspreekt. Start met een slim haakje en houd de kijker zo lang mogelijk geboeid
  • Zorgen voor goede covers/omslagen van je video’s: mensen kiezen zo de content uit als ze op je profiel kijken 

YouTube

YouTube was al een gevestigde zoekmachine toen TikTok het speelveld betrad. In tegenstelling tot TikTok focust YouTube zich op lange video-inhoud en gedetailleerde titels, beschrijvingen en tags. Het wordt vooral gebruikt om visuele instructies op te zoeken zoals ‘hoe zet ik dit model IKEA kast in elkaar?’ of ‘hoe verbeter ik mijn SEO?’.

Om TikTok te achtervolgen is Youtube recent uitgekomen met zijn Shorts. Dit toont het innovatieve karakter van YouTube en hoe het door de jaren heen heeft weten te evolueren en aanpassen aan de veranderende behoeften van gebruikers.

Tussen de zoekresultaten op YouTube verschijnen zowel traditionele, langere video’s alsook hun YouTube Shorts. Dit biedt een gevarieerd aanbod van content voor hun gebruikers die op zoek zijn naar snelle, korte uitleg of juist naar langere, uitgebreidere uitleg.
Er zijn een aantal categorieën heel erg populair op YouTube. Dit zijn Muziek, Media, Gaming, Sport en Beauty, Koken en reizen. YouTube is het meest effectieve platform om een community uit te bouwen omdat het zowel long form- als short form-video aanbiedt.

Om jezelf of je bedrijf beter vindbaar te maken op YouTube, zijn er een aantal belangrijke activiteiten die je kunt ondernemen:

  • SEO-geoptimaliseerde videotitels, beschrijvingen en tags
  • Goede thumbnails: wanneer je abonnees hebt, zien mensen je thumbnails op de eerste pagina zodra ze YouTube openen
  • Content die inspeelt op populaire vragen
  • Gebruik van YouTube Shorts voor een breder bereik en een link naar je langere content

AI binnen social search

De digitale wereld evolueert voortdurend, en met de komst van artificiële intelligentie (AI) zien we een nieuwe revolutie in de manier waarop we informatie zoeken op social media. Steeds vaker wenden we ons tot social media platforms in plaats van traditionele zoekmachines zoals Google. In deze vier onderdelen van search speelt AI een cruciale rol:

Personalisatie van content

AI is in staat om grote hoeveelheden data rond gebruikersvoorkeuren en gedrag te analyseren. Hierdoor wordt de personalisatie van content veel eenvoudiger en voegt dit waarde toe voor de gebruiker. Dit omvat welke posts ze leuk vinden, waar ze op reageren en zelfs hoe lang ze kijken naar bepaalde content.
Op deze manier kan er voor elke individuele gebruiker content worden afgestemd op zijn behoeften en interesses. Hierdoor ontstaat er een op maat gemaakte, relevante ervaring.

Voorspellen van gebruikersinteractie

Door al de data die AI opneemt kan het patronen herkennen en zo toekomstige gebruikersinteracties voorspellen. Hierdoor kan het aangeven welke soorten content het meeste betrokkenheid kunnen genereren. Dit gaat dan over variabelen zoals de beste tijdstippen om te posten, het voorspellen welke soorten content de meeste reacties, likes, saves of shares zullen opleveren.

Detecteren van trends en populaire onderwerpen

AI is ook zeer effectief in het identificeren van opkomende trends en populaire onderwerpen op social media. Op basis van realtime-analyse van zoekopdrachten, engagement en gesprekken kan het snel nieuwe trends oppikken. Merken en contentmakers kunnen deze kans benutten om zo in te springen op dergelijke trends om zo hun zichtbaarheid en betrokkenheid te verhogen.

Een medium dat dit principe gebruikt is TikTok. Het zit volledig verwerkt in hun algoritme. Wat betekent dat als je als contentmaker op een trend springt voordat de massa er bewust van is, je viraal kan gaan.

SEO-strategieën aanpassen aan AI

Door de snelle ontwikkelingen van AI moeten SEO-strategieën voor social media worden aangepast. Dit betekent niet langer alleen focussen op zoekwoorden en backlinks, maar ook begrijpen hoe AI content prioriteert. Deze inzichten dienen gebruikt te worden om content te creëren die zowel de AI-algoritmen als de beoogde doelgroep aanspreekt.
De toepassing van AI in social media omvat voorspellende algoritmes, het labelen, ontdekken en verspreiden van content, en advertenties. Met een goed opgebouwd organisch social media-account is het doelgericht targeten niet langer noodzakelijk. Deze ontwikkelingen hebben een aanzienlijke invloed op hoe content wordt weergegeven en geconsumeerd.

Dit maakt baan voor een geavanceerde benadering van SEO. Er moet rekening worden gehouden met de dynamische aard van AI-gedreven content, rangschikking en interactie. Makkelijk is dit niet, maar AI kan je helpen om dit proces te vereenvoudigen.

Wat dit inhoudt voor merken en contentmakers is dat ze moeten bijblijven met de nieuwste trends en technologieën inzake AI om relevante content en strategieën te ontwikkelen.

 

Wil je na dit artikel nog meer weten over de wonderlijke wereld van social search, aarzel dan niet en boek een gratis adviesgesprek.

Meer blogs

A:B test

Is jouw marketing optimaal? Doe de (A/B-)test!

Bij marketingbeslissingen vertrouwen we vaak op ons gevoel, maar met A/B-tests kun je beter onderbouwde keuzes maken. Door verschillende titels, visuals of teksten te testen, ontdek je wat echt werkt voor jouw doelgroep. Het opzetten van zo’n test is eenvoudig: kies wat je wilt verbeteren, stuur verschillende versies uit en vergelijk de resultaten. Zo optimaliseer je je marketing stap voor stap en haal je meer uit je campagnes.

Lees meer

De rol van kleurenpsychologie in marketing

Kleuren zijn meer dan visuele prikkels. Ze beïnvloeden onze emoties, gedrag en zelfs onze aankoopbeslissingen. In marketing is kleurenpsychologie een krachtig instrument om je merkidentiteit te creëren en je doelgroep te beïnvloeden. In dit blogartikel leer je hoe je kleuren strategisch kunt inzetten om je marketingcampagnes te optimaliseren.

Lees meer
mobile friendly website

Praktische tips om jouw website mobile friendly te maken

Ontdek essentiële tips om jouw website mobielvriendelijk te maken en optimaal te laten presteren op alle apparaten. Leer hoe je de gebruikerservaring verbetert door het ontwerp, de navigatie en laadtijden te optimaliseren. Met onze tips voor responsive design, afbeeldingoptimalisatie en lokale SEO vergroot je je bereik en verbeter je de conversies. Zorg ervoor dat je website niet alleen aantrekkelijk is, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk op smartphones en tablets.

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be