TikTok Advertising: van dansplatform tot dynamisch merkpodium

Wist je dat het aantal TikTok gebruikers in 2023 met 1/3de toenam ten opzichte van 2022 en er intussen al 3,52 miljoen gebruikers van 18 jaar en ouder in België zijn? In de snel evoluerende wereld van digitale marketing is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en platforms. Een van de meest opvallende spelers die de afgelopen jaren is opgekomen, is TikTok. Met miljoenen actieve gebruikers over de hele wereld biedt TikTok een uniek platform voor bedrijven om hun merk aan de hand van korte video’s te promoten. 

TikTok: meer dan een dansplatform

TikTok begon als een platform waarop gebruikers korte dansvideo’s deelden, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een veelzijdig platform met content die varieert van grappige parodieën tot educatieve video’s. Met een massale groei in gebruikersaantallen heeft TikTok de aandacht getrokken van marketeers over de hele wereld. Wij gaan jou vertellen waarom TikTok de perfecte plek is om een jonger publiek te bereiken en je merk op een unieke manier onder de aandacht te brengen!

TikTok advertentie

Waarom TikTok Advertising?

TikTok Advertising biedt bedrijven de mogelijkheid om op een creatieve en innovatieve manier met hun doelgroep te communiceren. Met verschillende advertentie-indelingen zoals in-feed ads, Branded Hashtag Challenges en Branded Effects, kunnen merken opvallen en een blijvende indruk achterlaten bij de gebruikers.

TikTok advertentieBron: screenshot van de TikTok Ads website

TikTok in-feed advertenties: de kracht van scrollen

TikTok in-feed ads zijn automatisch afspelende video’s van maximaal 60 seconden lang. Deze worden weergegeven in de nieuwsfeed van gebruikers op de ‘For You’-page. Ze lijken op normale TikToks, wat betekent dat ze op een organische, natuurlijke manier opgaan in de feed. Hierdoor valt je merk op zonder dat de gebruikers het als storend ervaren.

In-feed ads zijn perfect voor bedrijven om TikTok-gebruikers op een entertainende en informatieve manier te benaderen. Bij in-feed ads kies je optimaliseren voor bereik, verkeer, app-installaties, videoweergaven of conversies.

TikTok advertentie

Bron: https://megadigital.ai/en/blog/tiktok-in-feed-ads/ 

Case Guess

Guess, het internationale kledingmerk, heeft met succes in-feed ads op TikTok gebruikt om de aandacht van gebruikers te trekken. Ze deelden kortingscodes, gaven een blik achter de schermen bij fotoshoots en toonden de nieuwste collecties in hun videoadvertenties. Hierdoor realiseerden ze 83% toename van de 6-seconden View Through Rate (VTR), 25% verhoging van de Click Through Rate (CTR) en een daling van 36% van de Cost Per Click (CPC).

Bron: https://www.tiktok.com/business/en-US/inspiration/guess-786

Val op met een Brand Takeover op TikTok

Brand Takeover advertenties worden op het volledige scherm weergegeven na het openen van de app, maar ze kunnen ook verschijnen op de ‘For You’-page als stilstaande beelden, GIFs of video’s met klikbare links. Naast het vergroten van de merkbekendheid en het stimuleren van directe verkopen, zijn Brand Takeover advertenties ook direct betrokken en kunnen ze niet worden overgeslagen door gebruikers!

TikTok toont gebruikers niet meer dan één Brand Takeover advertentie per dag. Hierdoor kun je veel aandacht voor je advertentie verwachten met minimale concurrentie. Dat is dan ook de reden voor het prijzige prijskaartje van Brand Takeover advertenties. Hierdoor zijn ze ideaal voor grote merken (of bedrijven met een ruimer marketingbudget) die streven naar maximale merkbekendheid.

Case Nike

Nike gebruikte een Brand Takeover advertentie om de lancering van een nieuwe sportschoenencollectie te promoten. De advertentie, bestaande uit dynamische visuals en video’s, nam het volledige scherm van gebruikers over bij het openen van de TikTok-app. Door deze campagne realiseerde Nike 317 miljoen video weergeven, en 160.000 video-inzendingen van gebruikers. Ook hadden fans meer dan 46 miljoen keer interactie met de campagne, inclusief likes, shares en reacties, en het TikTok-profiel van Nike groeide in slechts zes dagen met 215.000 volgers. 

Bron: https://www.tiktok.com/business/en-US/inspiration/nike-41

Betrek je publiek met Branded Hashtag Challenges

Een essentieel kenmerk van TikTok is de impact van trending hashtags. Branded Hashtag Challenges spelen slim in op deze trend door gebruikers aan te moedigen deel te nemen en hun eigen creatieve interpretaties van jouw merk te delen. Maar wat houdt dit precies in?

Branded Hashtag Challenges zijn interactieve campagnes gefocust op user generated content waarbij gebruikers worden uitgenodigd om content te maken die gerelateerd is aan een specifieke hashtag, die vaak wordt geassocieerd met een merk. Het doel is tweeledig: ten eerste, betrokkenheid creëren door de TikTok-gemeenschap te inspireren om de uitdaging aan te gaan, en ten tweede, de zichtbaarheid van het merk te vergroten door de verspreiding van de hashtag.

Bij het inzetten van Hashtag Challenges is het ook heel belangrijk dat je deze monitort en opvolgt om een positieve merkervaring te waarborgen en ongewenste situaties te voorkomen. Hier zijn enkele strategieën voor een effectieve monitoring:

  • Realtime monitoring: Gebruik TikTok-analytics om de challenge in realtime te volgen. 
  • Automatische filters: Implementeer filters voor ongeschikte content en spam. 
  • Proactieve aanpak: Reageer snel op negatieve content en verwijder indien nodig.
  • Community guidelines: Stel duidelijke communityrichtlijnen op en communiceer deze naar de deelnemers. Geef aan wat wel en niet acceptabel is in verband met de challenge. 

Bron: https://medium.com/dailytiktok/what-is-a-hashtag-challenge-on-tiktok-b56fa793da25

Case Chipotle

Chipotle, een restaurantketen, lanceerde de #GuacDance-uitdaging op TikTok. Gebruikers werden aangemoedigd om hun guacamole-dansvideo’s te delen met de hashtag. De campagne ging viraal, met miljoenen deelnemers en een enorme toename van merkinteractie. Sinds Chipotle in 2018 bij TikTok kwam, hebben ze een enorm bereik en bekendheid bereikt via hun Business Account-profiel, waardoor ze meer dan 1,3 miljoen volgers en 20,7 miljoen likes hebben gekregen in de meer dan 100 video’s van het merk.

Versterk je merkimago met Branded Effects

Met Branded Effects kunnen merken op maat gemaakte stickers, filters en speciale effecten ontwikkelen die TikTok-gebruikers kunnen integreren in hun eigen TikTok-video’s. 

Elk nieuw Branded Effect is gedurende 10 dagen beschikbaar, waardoor je een tijdsvenster hebt om een unieke merkbeleving te creëren. Deze effecten werken goed in combinatie met een Branded Hashtag Challenge, waardoor de betrokkenheid van je bedrijf of merk nog verder wordt versterkt! 

TikTok advertentie

Bron: https://ads.tiktok.com/help/article/tiktok-branded-effect-asset-commercial-benefits-specs?lang=en

Case Mac Cosmetics

MAC Cosmetics creëerde op maat gemaakte filters en effecten voor TikTok-gebruikers. Deze effecten, gericht op het verbeteren van make-up looks, werden geïntegreerd in TikTok-video’s. Met deze campagne bereikte MAC meer dan 1,8 miljoen unieke gebruikers en meer dan 174.000 videoweergaven. De advertenties realiseerde een algemeen betrokkenheidspercentage van 6,08%, wat aantoont hoe graag de TikTokkers de op maat gemaakte lipkleurenfilter van MAC gebruikten. Sterker nog, meer dan 14.000 gebruikers klikten ook door om naar de afspeellijsten van MAC op Spotify te luisteren, en het merkverbeteringsonderzoek toonde ook een stijging van maar liefst 3,7% in de koopintentie.

Bron: https://www.tiktok.com/business/en-GB/inspiration/mac-uk-branded-effect 

Stairway en TikTok Advertising 

Wil jij het potentieel van TikTok Advertising benutten en jouw merk naar nieuwe hoogten brengen? Stairway kan je helpen! Neem contact met ons op via up@stairway.be voor een vrijblijvend gesprek. Ontdek hoe Stairway jouw bedrijf kan lanceren en doen groeien op het gebied van digitale marketing en TikTok Advertising.

Meer blogs

Matomo versus Google Analytics

Matomo versus Google Analytics

Matomo en Google Analytics met elkaar vergeleken: ontdek de verschillen in functies, installatie, gebruiksgemak, tracking en kosten. En kies de beste tool voor jouw behoeften!

Lees meer

Antwerpse Steenweg 144/0102
9080 Lochristi
+32.(0)9 328 10 07
up@stairway.be